DPPS Logo DPPS Logo slika
Društvo za promociju prirode Srbije

Dan planete Zemlje 2018

Dan planete Zemlje obeležava se 22. aprila i tada se tradicionalno celo čovečanstvo seti da neodgovorno ponašanje prema jedinom mestu za život koje imamo, pre ili kasnije, mora prestati. Godinama lošim navikama narušavamo Zemljin ekosistem, a posledice ljudskih poroka poput plastičnih kesa, flaša, opasnih izduvnih gasova i divljih deponija polako, ali sigurno, naplaćuju bahato, neodgovorno i prekomerno konzumiranje istih.

Društvo za promociju prirode Srbije, organizovalo je manifestaciju pod nazivom „Zaustavi zagađenje plastikom“, to je bio naš način da upozorimo Novosađane i Novosađanke na štetnost i opasnost upotrebe ovog materijala. Poster prezentacijama i odgovorima na brojna pitanja koja su nam postavljali zainteresovani sugrađani pokušali smo da damo mali doprinos i podršku u borbi onom delu čovečanstva koji se zalaže za rešavanje istih ili sličnih pitanja. Takođe svi koji su se od 10:00 do 14:00 u Dunavskom parku zaustavili pored našeg štanda imali su priliku da preko jednog dela izloženih postera saznaju zašto je i koliko važno reciklirati plastičnu ambalažu.

Deo postera sadržao je informacije o kodovima na plastičnoj ambalaži. Kodovi od 1 do 7 sugrađanima su bili poznati, no pokazalo se da ne znaju njihovo značenje koje je veoma važno za pitanje zagađenja životne sredine. Mlađim posetiocima naročito je interesantna bila tema pojedinih postera koja se ticala zagađenja okeana i pogubnog uticaja plastike na pojedine vrste tog staništa. Jedno je sigurno, da nam je ekološka katastrofa enormnih razmera zagarantovana u budućnosti ukoliko ne osvestimo loše navike i ne počnemo da ih menjamo. Da bi izbegli ovakav scenario i da bi sačuvali i promovisali prirodu Srbije trudimo se da manifestacijama sličnim ovoj osvestimo i edukujemo građane. Sudeći po brojnosti i zainteresovanosti posetilaca možemo da kažemo da smo ovoga puta u tome i uspeli, kao i da ćemo slične akcije organizovati i u budućnosti.