DPPS Logo DPPS Logo slika
Društvo za promociju prirode Srbije, DPPS

Svi putevi vode u prirodu!

Društvo za promociju prirode Srbije je obeležilo Svetski dan turizma u Limanskom parku 27.09.2018. Ovom aktivnošću društva uspeli da upoznamo sve zainteresovane građane o prelepim turističkim destinacijama koje mogu da se posete. Cilj je bio da približimo prirodu ljudima, odabirom prelepih prirodnih destinacija prikažemo građanima sve lepote i destinacije koje mogu da posete i provedu kvalitetno vreme u prirodi.

Pričali smo o Drengradu, prekrasnim pejzažima kao i beskonačnim prostranstvima koja se pružaju na brdima gde se nalazi etno selo Drvengrad su samo neki od epiteta koji bi mogli da opišu doživljaj pogleda sa vidikovca, a opet da ne budu dovoljni. Ovo nesvakidašnje mesto nalazi se između Tare i Zlatibora i već više od jedne decenije predstavlja jednu od najvećih turistickih atrakcija zlatiborskog okruga, a i šire.

Vinom kroz Srbiju! Ideja je koju smo takođe podelili sa našim sugrađanima. Naravno, pričamo o Fruškoj gori na svega nekoliko kilometara od naše aktivnosti. Jedno od najvećih bogatstava Fruške gore jeste veliki broj žaštićenih i retkih biljnih i životinjskih vrsta. Listopadne šume ispresecane su pašnjacima i livadama, kao i vodenim tokovima koji se spuštaju sa planine u njeno podnožje omogućavajući razvoj života i bujanje vegetacije. Veliko prirodno bogatsvo jednog prostora kao i kulturološki značaj koji poseduje je jedna značajna odlika ovog mesta.

Kao tema koja je najviše zainteresovala prolaznike, pogotovo one mlađe jesu Eco-friendly sportovi. Za neke od njih nije potrebna nikakva posebna oprema kao ni velika materijalna ulaganja, već isključivo snažna volja i motivacija. Ovi vidovi sporta takođe zahtevaju dobru kondiciju i zdravlje. U Srbiji je slabo zastupljeno bavljenje ovim vidom sporta, ali zainteresovanost svakako postoji. Eco-friendly sportovi nose ovaj naziv upravo iz razloga što zagađenje prirode ne postoji ako se njima bavite. Danas, kada je očuvanje prirodnog staništa jedna od najbitnijih globalnih tema rasprave, akcenat bi trebalo staviti i na određene sportove, čijim razvijanjem se dodatno čuva i priroda.

Pored ovih, naši članovima iz tima za turizam su spremili i mnogo drugih atraktivnih tema i destinacija. Ovo je prvo zvanično predstavljanje našeg tima za turizam na ovakav način. Utisci sa aktivnosti su nam pozitivni, drago nam je što je veliki broj građana bio zainteresovan da priđe štandu i da se raspita i informiše o tome šta Srbija ima da ponudi u oblasti eko i drugih oblika turizma. Uspeli smo i da predstavimo naše Društvo, ciljeve, i da objasnimo sa čime se bavimo i na koji način. Radujemo se narednim aktivnostima i druženjima!