DPPS Logo DPPS Logo slika
Cvast barske kukute

Barska kukuta (Cicuta virosa)

Barska kukuta (Cicuta virosa) poznata i kao trubaljika je vrsta otrovne biljke koja pripada familiji Apiaceae. Naseljava oblasti severne i srednje Evrope, severne Azije i severozapada Severne Amerike. Raste na vlažnim livadama, uz obale i u plićacima reka, potoka, kanala, jezera i bara, u blatištima, tresetištima, zaslanjenim jezerima, močvarama do 3300 metara nadmorske visine.

Višegodišnja je zeljasta biljka koja može da naraste do 2 metra visine (iako je najčešće visine oko 1,3 metra). Koren barske kukute je beo i nalikuje šargarepi, a često je zajedno sa delom stabljike pod vodom. Stabljika joj je glatka, razgranata, natečena na dnu i često sa ljubičastim linijama. Kada se stabljika ili koren preseku iz njih curi uljana žuta tečnost. Ta tečnost je otrovna (sadrži cikutoksin koji narušava rad centralnog nervnog sistema, a nalazi se u čitavoj biljci) i ima miris koji podseća na celer, paškanat ili šargarepu. Listovi su naizmenični, perasto deljeni (dvostruko ili trostruko), trouglasti i grubo nazubljeni. Cveta od jula do septembra, a cvetovi su mali (oko 5 milimetara u prečniku), dvopolni, beli i skupljeni u štitaste cvasti, što je tipično za njihovu familiju. Plod je okruglasti šizokarpijum smeđežute ili crvenkaste boje koji nakon sazrevanja puca na dve orašice. Osim semenima može da se razmnožava i delovima korena.

Otrov barske kukute nazvan cikutoksin brzo dovodi do simptoma poput mučnine, povraćanja, bolova u trbuhu, lupanja srca i to obično u roku od sat vremena od gutanja. Trovanje može dovesti i do drhtavica. Jedan ugriz korena (koji ima najveću koncentraciju cikutoksina) može biti dovoljan da prouzrokuje smrt. Zbog brzog pojavljivanja simptoma, lečenje je obično neuspešno.

Većina evropskih populacija barske kukute je stabilna, a najveći ugrožavajući faktor jeste uništavanje i isušivanje njenih prirodnih staništa. Nalazi se na listama ugroženih i zaštićenih vrsta u državama poput Švajcarske, Francuske ili Grčke. U Srbiji je proglašena za strogo zaštićenu vrstu.

Autor: Jelena Laković

Ne zadržavamo autorska prava na fotografije. Sve fotografije korišćene u ovom članku preuzete su sa interneta sa public licencom.