DPPS Logo DPPS Logo slika
Divlja ciklama

Divlja ciklama (Cyclamen purpurascens)

Divlja ciklama (Cyclamen purpurascens) je biljka cvetnica iz porodice Primulaceae. Naseljava jugozapadnu, srednju i jugoistočnu Evropu. Po pitanju staništa najčešće se sreće u listopadnim (naročito bukovim) i mešovitim šumama do 1300 metara nadmorske visine, a gotovo nikada ispod 250 metara nadmorske visine. Odgovara joj sunce ili polusenka, a treba joj umereno bazna do bazna pH vrednost zemljišta koje je bogato humusom.

Ciklama ima višegodišnju okruglastu lukovicu prečnika oko 6 centimetara iz koje rastu listovi i cvetovi. Kako stari lukovica gubi okruglasti oblik. Sama biljka može da dosegne visinu od 15 centimetara. Listovi su zelene boje oblika srca sa beličastim ili srebrnkastim šarama po obodu dok je zadnja strana lista crvenkasto-ljubičasta. Listovi prezimljuju, a otpadaju tek na leto naredne godine i može se desiti da se novi listovi počnu javljati, a da stari još nisu otpali. Cveta u periodu od sredine leta do kasne jeseni, cvetovi su dugi oko 2,5 centimetra, ružičaste boje i imaju sladak miris. Nakon što prođe period cvetanja, ciklama ulazi u dormantni period (period „spavanja“). Plod je kapsula koja sazreva i oslobađa seme tek godinu dana nakon cvetanja koliko je semenu potrebno za potpun razvoj. Osim semenom ova biljka može da se razmnožava i delovima rizoma.

Divlja ciklama, preciznije njena lukovica, se koristila u lekovite svrhe. Ova biljka može da se gaji i kao sobno saksijsko cveće, ali je prilično zahtevno njeno održavanje. Ne odgovara joj često zalivanje niti direktna sunčeva svetlost. Ukoliko se uzgaja u saksiji, nakon što procveta ciklamu je poželjno staviti u hladno i mračno mesto. Treba voditi računa i o veličini lukovice te ako je ona veća neophodno ju je presaditi u veću saksiju.

Zbog prekomernog sakupljanja u divljini u nekim državama brojnost ove vrste je u opadanju, a još jedan bitan faktor koji ugrožava ovu vrstu je gubitak staništa. Ova vrsta, kao i sve druge vrste iz roda Cyclamen, je navedena u aneksu B CITES-a, a divlja ciklama je zakonom zaštićena i u zemljama poput Nemačke, Češke, Austrije i Hrvatske. Podvrsta divlje ciklame Cyclamen purpurascens subsp. purpurascens je u Srbiji proglašena za zaštićenu vrstu.

Autor: Anita Japundžić

Ne zadržavamo autorska prava na fotografije. Sve fotografije korišćene u ovom članku preuzete su sa interneta sa public licencom.