DPPS Logo DPPS Logo slika
Divlja ljubičica

Divlja ljubičica (Viola odorata)

Divlja ljubičica (Viola odorata) ili mirisna ljubičica, šumska ljubičica, čubica je višegodišnja, zeljasta biljka iz porodice Violaceae. Kao samonikla biljka raste u Evropi i Aziji, a introdukovana je u Australiju i Severnu Ameriku. Stanište divlje ljubičice su livade, obodi šuma, svetle listopadne šume, plavne šume, šikare do 1500 metara nadmorske visine, a gaji se i kao baštenska biljka u mnogim vrtovima.

Ljubičica je busenasta biljka visine do 25 centimetara. Koren je rizom sa nadzemnim delom koji je člankovit i debeo i iz kog polaze puzave vreže. Listovi su srcasti i po obodu gusto nazubljeni sa zaobljenim vrhom i nalaze se na dugačkim drškama, a listovima se često hrane puževi. Cveta u martu i aprilu, a ponekad može da cveta i u jesen. Cvet divlje ljubičice je zigomorfan, mirišljav i uglavnom ljubičast, ali mogu biti i plave, bele, roze ili žute boje u zavisnosti od područja na kom rastu. Cvet je dužine do 2 centimetra i nalazi se na dugačkoj dršci. Kruničnih listića ima pet od kojih je donji drugačiji od ostalih. Oprašivanje vrše leptiri i pčele, a može doći i do samooplodnje. Plod je loptasta, dlakava čaura ljubičaste ili zelene boje koja sadrži puno semena žućkastobele boje. Razmnožavanje se vrši rasejavanjem semena, ali i deobom korena. Pred kraj sezone cvetanja, na nižim stabljikama, a ponekad i pod zemljom rastu cvetići koji ne cvetaju i njihova uloga je samo u proizvodnji semena.

Divlja ljubičica se koristi kao lekovita biljka jer je bogata vitaminom C i karotenom, a sadrži i saponine, tanine, eterično ulje, violin, salicilnu kiselinu. Sirup od cveta ljubičice je dobar protiv kašlja jer rastvara nakupljenu sluz u disajnim organima, a može se koristiti i kod lečenja nesanice. Svi delovi biljke (cvet, list, koren, seme) se mogu sušiti i potom koristiti kao čaj koji je dobar za lečenje disajnih problema, tuberkoloze, šarlaha, gihta, zapaljenja grla, glavobolja, kod nadimanja, srčanih problema, slabog vida, osipa, a zbog umirujućeg dejstva koristi se i u lečenju nesanice, nervoze, stresa… U proleće se beru cvetići i suše  u hladu na prozračnom mestu. Listovi se beru nakon cvetanja, a koren u proleće i jesen. Sveži listovi ljubičice se mogu koristiti za pravljenje nekih jela kao što su salate ili supe, ali i za različite deserte, slatka, džemove… Mirisni cvetići i listovi se koriste u kozmetičkoj industriji za proizvodnju parfema i drugih kozmetičkih preparata. U staroj Grčkoj i Rimu ljubičica se smatrala svetim cvetom (simbol boginja Atine i Afrodite) i bila su poznata njena lekovita svojstva. Prilikom svečanosti u čast bogova su se nosili venčići od ljubičice na glavi, a ljubičica je predstavljala simbol plodnosti i ljubavi.

Generalno najveće pretnje divljoj ljubičici su nekontrolisana ispaša i prekomerno branje od strane ljudi te je u Srbiji proglašena za zaštićenu vrstu.

Autor: Dragica Damjanović

Ne zadržavamo autorska prava na fotografije. Sve fotografije korišćene u ovom članku preuzete su sa interneta sa public licencom.