DPPS Logo DPPS Logo slika
Kopitnjak

Kopitnjak (Asarum europaeum)

Kopitnjak (Asarum europaeum) poznat i kao tamnjanče, konjsko kopito, leskovnjača, kopitnik, omiljnik… je vrsta zimzelene biljke iz porodice Aristolochiaceae. Areal kopitnjaka obuhvata najveći deo Evrope (nema ga na mestima poput Britanskih ostrva i Skandinavije), Malu i srednju Aziju. Raste u kolonijama u šumama hrasta, graba, bukve, bora, monike, mulike… sve do 2000 metara nadmorske visine. Odgovara mu blago kisela do blago alkalna pH zemljišta koje treba biti vlažno, a dobro raste u senci ili polusenci.

Ima žiličast koren, kratak, krt, smeđezelen rizom i zeljasto, višegodišnje stablo dugo do 15 centimetara. Listovi su prosti, široki do 10 centimetara i najčešće se na stablu nalazi dva lista bubrežastog oblika smeštena na dugim dlakavim lisnim drškama. Listovi su sa gornje strane sjajni dok su sa donje plavoljubičasti. Cvetovi su mali, hermafroditni, pojedinačni i smešteni na vrhu stabljike između listova. Latice su sa spoljne strane zelene dok su sa unutrašnje crvenkaste. Cveta u periodu od marta do maja, a neki naučnici smatraju da oprašivanje vrše puževi (malakofilija) tako što stopalom prelaze preko cvetova i svojom sluzi pokupe polen koji prenesu na druge cvetove iako je verovatnije da oprašivanje vrše muve. Plod je čaura, a seme je obavijeno arilusom i za njegovo raznošenje su zaduženi mravi (mirmekohorija). Lišćem ove biljke se hrane puževi.

Koren (čiji ukus nalikuje đumbiru) i rizom kopitnjaka imaju lekovita svojstva, a koristili su se kao emetici i katartici, za lečenje astme… ali treba znati da kopitnjak može biti otrovan u većim količinama i izazvati povraćanje, proliv, bolove u stomaku, a u težim slučajevima oštećenje bubrega, komu pa čak i smrt. Često se uzgaja u baštama i to naročito u onim delovima bašte gde nema dovoljno svetla za najveći broj vrsta baštenskih biljaka. Takođe kopitnjak se nekada koristio u procesima proizvodnje zelene boje.

Kopitnjak je u Srbiji proglašen za zaštićenu vrstu.

Autor: Stefan Palalić

Ne zadržavamo autorska prava na fotografije. Sve fotografije korišćene u ovom članku preuzete su sa interneta sa public licencom.