DPPS Logo DPPS Logo slika
Patuljasta resina

Patuljasta resina (Potamogeton pussilus)

Patuljasta resina (Potamogeton pussilus) poznata i kao sitni mresnjak je vrsta vodene biljke iz porodice Potamogetonaceae koja se javlja u stajaćim i sporotekućim slatkovodnim staništima širom severne hemisfere. Široko je rasprostranjena po svetu, javlja se u većem delu Evrope, Severne Amerike, Azije, Južne Amerike i Afrike. Naseljava ribnjake, jezera, spore potoke i rečne rukavce. Preferira bistru, plitku vodu koja je relativno topla ili muljevito dno. To je nizijska biljka koja zahteva vodu sa visokim vrednostima hranljive materije, u povoljnim uslovima raste zajedno sa drugim vrstama tolerantnim na hranljive materije. Ova biljka je tolerantna na mutnu vodu i često koristi privremena staništa kao što su kanali. U jezerima je tolerantna na eutrofikaciju i rezultat konkurencije fitoplanktona i perifitona.

Patuljasta resina ima vitku, razgranatu stabljiku, često manju od 70 centimetara, ali povremeno stabljika može dostići i dužinu od 1 metar. Čvorne žlezde, ako postoje, su slabo razvijene. Listovi su uski i ravni, providni, dugi do 10 centimetara i maslinasto zelene boje. Nema plutajuće listove i formira veliki broj turiona. Cvast je klas sa do 6 cvetova poređanih u isprekidane kolutove.

Patuljasta resina je široko rasprostranjena i nije ugrožena, ali je u Srbiji Potamogeton pussilus subsp. pussilus proglašena za strogo zaštićenu vrstu.

Autor: Rada Baroš

Ne zadržavamo autorska prava na fotografije. Sve fotografije korišćene u ovom članku preuzete su sa interneta sa public licencom.