DPPS Logo DPPS Logo slika
Zlatni koren

Zlatni koren (Rhodiola rosea)

Zlatni koren (Rhodiola rosea) poznat i kao sibirska ili arktička ruža je biljka iz porodice Crassulaceae. Ime sibirska ruža dobila je zbog mirisa koji je nalik mirisu ruže zbog visokog sadržaja roziridrola i rozarina u korenu. Reč je o višegodišnjoj zeljastoj biljci koja prirodno raste u hladnijim delovima severa Evrope, Severne Amerike i Azije kao i na višim planinama južnijih delova Evrope i centralne Azije na nadmorskim visinama do 3000 metara. Raste na kamenjarima, planinskim livadama i pašnjacima kao i na morskim liticama.

Koren ove biljke je snažan i debeo. Njena stabljika je uska, glatka i visoka do 40 centimetara, a listovi su jajastog oblika, sukulentni, svetlozelene boje i gusto su raspoređeni po čitavoj stabljici. Pri samom vrhu listova mogu se uočiti oštra nazubljenja. Ova biljka cveta u periodu od juna do avgusta, a cvetovi, koji su organizovani u cvast, imaju 4 latice žućkaste ili zelenkaste boje i dugi su do 4 milimetra. Što se tiče ploda, on je u vidu narandžaste kapsule ispunjene semenkama.

U narodnoj medicini (naročito Skandinavije i Rusije) se koristi kao lek za oslobađanje od stresa, anksioznosti, dobra je kao prirodni afrodizijak, smanjuje umor i glavobolju i jača imunitet. Koren se koristi u lekovite svrhe zato što sadrži salidrozide, terpene, fenilpropanoide, roziridrol, rozarin i geraniol, organska jedinjenja koja pozitivno utiču na organizam tako što smanjuju nivo kortizola koji je povišen u stresnim situacijama. Može da se kombinuje sa matičnjakom (Melissa officinalis), kurkumom (Curcuma longa) i sladićem (Glycyrrhiza glabra). Osim u lekovite svrhe ova biljka može da se koristi i za ishranu jer se listovi i izdanci mogu jesti sirovi ili kuvani.

Ova vrsta nije generalno ugrožena, ali u određenim oblastima joj opada brojnost te je stoga zaštićena u zemljama poput Bugarske i Hrvatske. U Srbiji je podvrsta zlatnog korena Rhodiola rosea subsp. rosea proglašena za zaštićenu vrstu.

Autor: Anita Japundžić

Ne zadržavamo autorska prava na fotografije. Sve fotografije korišćene u ovom članku preuzete su sa interneta sa public licencom.