DPPS Logo DPPS Logo slika

5 najlepših sela u Srbiji!

Koja je vaša prva asocijacija kada neko spomene tipično srpsko selo? Da li vas asocira na mir i tišinu, odmor za dušu i beg od bučne realnosti grada koja je sve više deo naše svakodnevnice? Ili pak na starije ljude koji su odlučili da ostatak života provedu upravo tu i na sve njihove dnevne obaveze i zadatke? I da li ste ikada dali priliku da obilaskom svih tih divnih mesta u Srbiji potvrdite sve svoje asocijacije?

Ukoliko je odgovor potvrdan, srećni smo što imamo priliku da sa nekim u daljem tekstu razmenimo mišljenja o nekoliko najlepših srpskih sela.

Ukoliko je odgovor negativan, na pravom ste mestu, jer smo se potrudili da u nekoliko redova izdvojimo ono najlepše u našoj zemlji, nešto na šta bi trebalo da budemo ponosni i nastavimo da negujemo, promovišemo i čuvamo.

Tršić – rodno mesto Vuka Karadžića i najposećenije ruralno naselje u Srbiji. Nalazi se na oko 7 km od Loznice, kada se krene prema Valjevu i u blizini manastira Tronoša. Čitav kraj zaštićen je zakonom i mesto je koje ima titulu muzeja na otvorenom, s obzirom na izuzetan prirodni, kulturni i istorijski značaj. Šetajući ovim krajem, imate priliku da osetite duh prošlosti, da prošetate pored razbacanih kućica povezanih malim stazama koje se i dan danas nalaze u autentičnom stanju, kako ih je sam Vuk Karadžić opisivao u svojim delima, a ukoliko se ovde zateknete u mesecu septembru, imaćete divnu priliku da budete deo Vukovog sabora koji se od 17. septembra 1933. svake godine održava upravo u Tršiću. Tršić je selo koje priča priču prošlosti, mesto gde je vreme odavno stalo, gde vas dočekuju znakovi pored puta na ćirilici, tišina i mir. I kao što bi Vuk Karadžić rekao ”Ja sam se u Srbiji rodio i uzrastao, i zato mi se čini da na svijetu nema ljepše zemlje od Srbije, ni ljepšega mjesta od Tršića”.

Selo Kremna – tajanstvena i misteriozna lepota u srcu prostranih livada Tare i Zlatibora, selo čistog vazduha i planinskih voda, nalazi se u opštini Užice u Zlatiborskom okrugu. Selo Kremna ima idealnu nadmorsku visinu (800 m) što ga čini vazdušnom banjom. Poseduje brojne lekovite izvore, valovita brda i divne predele. Ovo mesto je takođe poznato i kao selo proroka, po dvojici proroka Milošu i Mitru Tarabiću koji su nekada ovde živeli i u 19. veku proricali i za nova vremena i predvideli neke od ključnih događaja 19. i 20. veka, pa je kremansko proročanstvo nešto što radoznale turiste definitivno privlači. Da li su proročanstva istinita ili samo legenda, saznaćete kada budete posetitili ovo ruralno okruženje.

Selo Sopotnica – mesto kao stvoreno za mir, uživanje i boravak u zdravoj životnoj sredini. Miris sveže pokošene trave, zvuci sopotničkih vodopada, neobične planinske kuće i priroda koja se ne viđa svakog dana je nešto što krasi ovaj prepoznatljiv deo starovlaškog kraja. Ukoliko se nekada budete nalazili u blizini Prijepolja, imajte ovo selo na umu.

Selo Rudno – maleno selo na obroncima planine Golije, predstavlja pravu oazu mira centralne Srbije. Nalazi se na nadmorskoj visini od 1100 m i smeštena je na planini Radočelo, na oko 66 km od Kraljeva. Selo Rudno je poznati stočarski kraj, odlikuje ga besprekorno očuvana priroda, odlične vode i reka Vrevina. Iako je nekada selo Rudno bilo puno igranki i pesama po seoskim kućama, danas omogućava stanovnicima, ali i posetiocima da uživaju u potpunom miru i tišini, pravog seoskog života.

Mesto gde je vazduh lek, nasmejano stanovništvo vaši domaćini, a boravak u okruženju čiste i zdrave životne sredine vaša terapija. Dobrodošli u Kamenu goru, malo selo na 17 km od Prijepolja i u blizini manastira Mileševa. Seoski turizam ovde postaje sve učestaliji, a vazduh i sredina ipak ostaju očuvani i u skladu sa principima održivog razvoja. Na Kamenoj gori postoji toliko aktivnosti u kojima ćete moći da uživate kao što je planinarenje, biciklizam, kampovanje, splavarenje ili penjanje, a ukoliko niste ljubitelj navedenih aktivnosti, ovo selo vam nudi divan, prijatan i miran ambijent koji ćete samo moći da posmatrate, da uživate u organskoj hrani i da lečite vaš duh i telo.

Ne zadržavamo autorska prava na fotografije. Sve fotografije korišćene u ovom članku preuzete su sa interneta sa public licencom.