DPPS Logo DPPS Logo slika

7 razloga da više pešačite!

Od malena su nas stariji učili da pešačenje uvek treba da se izabere pre vožnje autom ili nekim drugim prevoznim sredstvom. Sa tehnološkim, a i drugim razvojima, pešačenje postaje nešto što je danas itekako neophodno jer ljudi, a naročito omladina, sve manje vremena provode šetajući. Razlozi da već sada ustanete iz te stolice ili ostavite svoj telefon su mnogobrojni, a mi se nadamo da će Vas neki od narednih podstaći da to učinite.

Pešačenje je zdravo! 

Koliko ste samo puta čuli ovu rečenicu? Mnogo. Ali da li ste se ikada zapitali zašto je zapravo zdravo pešačiti? Svakodnevna šetnja i od nekoliko minuta može pomoći Vašem kardiovaskularnom sistemu, ali ako tu šetnju produžite, onda će imati još više pozitivnog dejstva. Naime, šetnjom smanjujete mogućnost od brojnih srčanih problema, poboljšavate svoj metabolizam, a aktivnom šetnjom steći ćete i željenu figuru oblikujući velikih broj mišića. Šetnje regulišu i nivo šećera u krvi. Ukoliko se odlučite na pešačenje po planinama, onda će Vam se Vaši disajni putevi sigurno zahvaliti jer je vazduh na velikim nadmorskim visinama zdraviji nego u bilo kom drugom mestu.

Zdravo je i za Vaš mozak 

Verovali ili ne, Vašem mozgu takođe je potrebno da s vremena na vreme prošeta. Kada god osetite da gubite koncentraciju za posao koji radite, bilo da učite, pripremate neki projekat ili pak unosite novinu u svoj dom, samo prošetajte do omiljenog mesta i videćete brze promene.

Očistićete se negativnih misli 

Ukoliko ste često nervozni ili ako ste iz čista mira osetili neku nervozu, obujte najudobniju obuću i izađite iz tog udobnog kreveta. Ovo je sigurno jedan od najčešćih saveta kako doktora tako i najbližih. Ako se dovoljno prepustite prirodi u kojoj se nalazite onda će Vam šetnja sigurno pomoći.

Pešačenjem podstičete kreativnost

Odlaskom u grad, a pogotovo u prirodu, naići ćete na mnoštvo ideja za Vaš novi poduhvat. Okruženje koje imate u prirodi daće Vam motiv i snagu da smislite nešto novo i unesete promenu u svoju svakodnevnicu. Vrlo verovanto ćete se u dom, nakon šetnje, vratiti sa inspiracijom za neki novi tekst, poželećete da se učlanite u plesni klub ili ćete se pak odlučiti za novo putovanje. Bilo kako bilo, ne dozvolite da Vam taj osećaj ispunjenja novih ideja nestane nego se uvek vratite prirodi, jer ona će Vas sigurno inspirisati za nešto novo.

Socijalizujete se 

Šetnja je idealna prilika da se nadoknadite vreme sa bliskim osobama, ali i sa onima koje niste dugo videli. Na taj način radite dve veoma korisne stvari u jedno vreme. Ako ste ipak osoba koja je na pešačenje krenula sama, a želela bi da upozna nekoga, sigurni smo da ćete u obližnjem parku uvek naći društvo i za to. Naravno, i samostalno pešačenje ima svoje prednosti, ali nekada su neke stvari lepše kada je više osoba tu.

Postajete srećniji 

Ovo nije samo bezazlena rečenica koju su naši roditelji smislili. Naučnici su zaista dokazali da šetnja i po nekoliko minuta pomaže telu da luči serotonin i endorfin, hormone zaslužne za osmehe na našem licu. Samim tim stres i nervoza će nestati, a takođe ćete imati i zdraviji i lepši san tako da je preporučljivo da se pešači uveče, naročito nakon svih kalorija koje ste u toku tog dana uneli.

Imate priliku da vidite…

Nema lepšeg osećaja nego kada odete u prirodu, sa samo nekoliko opreme kod sebe i uputite se u (ne)poznato. Pešačiti možete svugde i u svako vreme, ali naša preporuka su parkovi, reke i planine. Sigurni smo da iz kojeg god dela Srbije da ste, da ima nešto lepo i u Vašoj okolini. Ukoliko niste to još otkrili, mi smo tu da Vam ovim tekstom, a i svim ostalim tekstovima na našem blogu pomognemo da saznate.

i naučite nešto novo.

Kada ste već tu, ne propustite priliku da o mestu u koje ste došli saznate nešto novo. Ukoliko ima vodič, ne ustručavajte se da mu postavite neko pitanje i upitate za zanimljivosti. A ako vodiča nema, onda se i sami unapred malo pripremite pa istražite nešto više.

Gde pešačiti?

Iako smo Vam već spomenuli da pešačiti možete gde god da se okrenete, daćemo Vam i nekoliko konkretnijih primera gde možete opustiti svoje misli. Ukoliko ste ljubitelji planina, u Srbiji Vam sigurno neće biti dosadno. Bilo da se uputite na izletišta na Fruškoj gori, prelepe vidikovce na Tari, obližnoj Ovčarsko-kablarskoj klisuri koju još nazivaju i Svetom Gorom zbog velikog broja manastira koji se ovde nalaze, na Rtanj, mistični gospodar sa jednim od najsvežijih vazduha u regionu ili pak na naše najpoznatije Kopaonik i Zlatibor, sigurni smo da nećete pogrešiti. Ako ste ipak za nešto manje nadmorske visine onda su tu svakako naši mnogobrojni Specijalni rezervati prirode kao što su Zasavica, Ludaško jezero, Obedska i Carska bara, Deliblatska peščara, Gornje Podunavlje i mnoga druga mesta. Stara planina je pravo mesto za avantursite i istraživače. Ova lepotice, broji i do nekoliko vodopada a neki od njih su Tupavica, Čunguljski skok i Piljski vodopadi. Kažu da voda smiruje vaše misli, telo i dušu tako da ukoliko ste za neke mirnije vode onda su tu svakako Đerdapsko, Vlasinsko, Bovansko ili neko drugo, po Vašem izboru jezero.

Ne zadržavamo autorska prava na fotografije. Sve fotografije korišćene u ovom članku preuzete su sa interneta sa public licencom.