DPPS Logo DPPS Logo slika

Banja na najvišoj nadmorskoj visini u Srbiji

Pisali smo skoro o planini Kopaonik, sada je red na jednu banju koja se nalazi na samim obroncima tog velikog masiva. Svega nekoliko kilometara od Kuršumlije, jedna od najboljih banja u našoj zemlji našla je svoje mesto, reč je o  Lukovskoj banji. Naziv je dobila po selu Lukovo, koje je u neposrednoj blizini. Budući da se banja nalazi na 681 m nadmorske visine, smatra se najvišom banjom u Srbiji i jednom od najviših u Evropi.

Banjski turizam predstavlja jedan od najstarijih vidova turizma. Za njegov razvoj neophodne su klimatske i hidrografske odlike koje čine bitan turistički resurs, kao i geomorfološke i biogeografske vrednosti. Banje predstavljaju pravo mesto za očuvanje zdravlja, lečenje, rekreaciju, odmor i rehabilitaciju. Za Lukovsku banju možemo reći da je moderna banja i potpuno uklopljena u životnu sredinu, s tim u vezi postaje sve traženija.

Pitate se šta se leči u ovoj banji? Pre svega, Lukovsku banju možete posetiti radi rekreacije, očuvanja zdravlja i odmora. Kada je lečenje u pitanju, može se lečiti reumatizam, osteoporoza, ginekološka oboljenja, a zbog svoje nadmorske visine i strujanja vazduha pogodna je i za lečenje anemije i za oporavke nakon težih bolesti. Banja poseduje lekovite, tople izvore i ima ih čak 37, sa temperaturom vode od 28 do 68 stepeni. U blizni izvora su manji bazeni koji su otvoreni isključivo leti, u kojima se nalazi lekovito blato.

Kada su u pitanju smeštajni kapaciteti, veliki je broj privatnih apartmana, ali pored toga, banja poseduje dva odlično opremljena hotela, to su hotel Jelak i hotel Kopaonik, koji poseduju bazene ispred hotela, čije temperature dostižu do 38 stepeni. Brojne su sportsko-rekreativne aktivnosti koje mogu biti deo boravka svakog posetioca, kao na primer šetnja stazama zdravlja, zatim mogućnost iznajmljivanja bicikla, korišćenje terena za fudbal, košarku, tenis kao i mnoge druge sportsko-rekreativne aktivnosti.

Prostorno okruženje Lukovske banje je izuzetno bogato. Na svega nekoliko kilometara se nalazi crkva Svete Mine, koja potiče iz sedamnaestog veka. Šetnjom do najvišeg uspona banje možete obići crkvu Svetog Đorđa, te ujedno i uživati u neverovatnom pogledu koji se pruža na čitavu banju i ujedno se jasno vide i vrhovi Kopaonika. Velika turistička atrakcija ovog kraja je Đavolja Varoš, jedinstvena i najznačajnija prirodna znamenitost naše zemlje. Nemojte zaobići ni čuveni etno restoran Lukovske kolibe. Relaksirajte se i opustite uz žubor reke i probajte brojne tradicionalne specijalitete tog kraja jer, šta je obilazak jednog mesta bez degustiranja njegovih autohtonih proizvoda.