DPPS Logo DPPS Logo slika

Biciklom kroz Srbiju!

EuroVelo je mreža od nekoliko stotina kilometara dugih biciklističkih ruta koje povezuju čitav evropski kontinent. Ruta je namenjena turistima biciklistima, ali i lokalnom stanovništvu koje će pre izabrati prevoz na dva točka nego na četiri. Treuntno postoji 19 ruta, ali je u planu da se ovaj broj proširi.

Cilj ovog projekta jeste da:
– se osigura primena visokokvalitetnih biciklističkih ruta u svim zemljama Evrope, usklađujući prekogranične standarde,
– se promoviše ovakav rad i da se što bolje plasira ideja, kako povezivanja država tako i ideja o promociji biciklizma i
– se podstakne veliki broj građana da više razmišljaju o biciklizmu i zdravom životu, da više vremena provode u prirodi, po mogućnosti aktivno.

Među 34 države koliko ih je uključeno u EuroVelo, našla se i naša. Prirodne retkosti i nesvakidašnje građevine, učinile su da i Srbija ponese titulu članice ovog biciklističkog pokreta. Vožnja biciklom kroz srce Balkana daje intenzivno iskustvo pejzaža i osećaj jednih od najgostoprimljivijih ljudi na svetu. Iako je sever zemlje prilično ravan, područje južno od Beograda malo je izazovnije za bicikliste, ali odlični pogledi čine da ni ovaj deo puta ne bude zahtevan! Jedina biciklistička staza na većoj udaljenosti do sada označena je nazivom ,,Dunavska biciklistička staza”, deo EuroVela 6 – Atlantsko-Crnog mora. Ide preko 665 km, od mađarske granice blizu Apatina do bugarske granice blizu Negotina. Tokom cele ove trase prisutna je signalizacija EuroVela, plavi kvadrat sa brojem staze i žutim zvezdiacama oko tog istog broja. Najlepši deo rute je put kroz Gvozdena vrata (Đerdap) gde možete da vozite bicikl po vrlo mirnoj i dobroj cesti.

Pored ove rute tu su još dve: EuroVelo 11 – istočnoevropska ruta i EuroVelo 13 – staza gvozdene zavese. Ulazeći u Srbiju iz Mađarske, put Istočna Evropa prvo prolazi kroz severnu vojvođansku pokrajinu sa svojim bezvremenskim predelima. Biciklisti koji žele da dožive više gradskog okruženja uživaće u glavnom gradu zemlje, Beogradu, poznatom kao “beli grad” i omiljenim mladim putnicima. Ruta zatim prelazi region Banata, sa svojim tradicionalnim panonskim pejzažom, i rekom Dunav, nakon čega se stiže do grada vina i grožđa, Smedereva. Odavde ulazite u srce zemlje. U ovom regionu nalazi se nekoliko značajnih crkava, dok se na jugu, na prostoru između gradova Leskovac i Niš ostvaruje san ljubitelja prirode. Srpski deo EuroVela 13 takođe prikazuje različitost geografije zemlje. Put duž mađarske i severno rumunske granice je uglavnom prilično ravan, ali vodi u impresivne Gvozdene kapije, klisuru kroz koju prolazi moćna reka Dunav. Ruta zatim sledi granicu između južne Rumunije i Bugarske kroz nekoliko planinskih masiva, uključujući deo koji je blizu 2.016 m visokog vrha Midžor, na bugarsko-srpskoj granici. Brojne kontrolne tačke duž srpskih granica podsećaju putnika da je Istočni blok pratio granicu sa Jugoslavijom barem podjednako kao i zapadne zemlje.

Neminovno je da, kojom god rutom da se uputite, uživaćete. Obići ćete jedne od najlepših predela naše države, diviti se arhitekturi čije zidove pričaju istoriju države i upoznati jedne od najprijatnijih domaćina. Uz sve to, živećete život punim plućima i voditi računa o vašem zdravlju.