DPPS Logo DPPS Logo slika

Bogatstvo flore i faune

U jugoistočnom delu Evrope, na području južne Vojvodine i severne Mačve, istočno od reke Drine i južno od reke Save nalazi se Specijalni rezervat prirode “Zasavicaˮ. Kao još jedan dragulj prirode u Srbiji i Zasavica predstavlja jedno od mnogih mesta na kojima možete provesti svoje slobodno vreme, ali i gde ćete naučiti nešto novo. Ovde možete da se upoznate i edukujete kako o samom prostoru tako i o svim stanovnicima na njemu.

Zasavica je zaštićena kao Specijalni rezervat prirode radi očuvanja vlažnih staništa i vodotoka sa značajnom raznovrsnošću flore i faune sa prisutnim prirodnim retkostima i ugroženim vrstama. Pod zaštitom prirode nalazi se od 1977. godine i spada u prvu kategoriju dobara koje su od izuzetnog značaja. Ukupna površina Zasavice je 1825 ha od čega je u prvoj kategoriji zaštite 675 ha. Ona je jedna od poslednjih izvorno očuvanih močvarnih područja. Od 2009. godine Zasavica se našla na listi Ramsarskih područja u Srbiji što je još više unapredilo njen značaj.

Sam prostor Zasavice odlikuje bogatstvo flore i faune. Najveći broj biljnih vrsta spada u kosmopolitske i eurivalentne vrste. Ovde se nalazi 600 biljnih vrsta, 250 vrsta gljiva, 182 vrste ptica, 25 vrsta riba, 12 vrsta gmizavaca i vodozemaca, 65 vrsta sisara i preko 250 vrsta insekata. Specijalni rezervat prirode sa razlogom nosi ovo zvanje. Njegovo bogatstvo florom i faunom je izuzetno, ali ipak posebni akcenat se stavlja na neke posebne vrste, tačnije prirodne retkosti. Zasavica je stanište za dva endema Balkanskog poluostrva, a to su podunavski mrmoljak (Triturus dobrogicus) i istočnu podvrstu livadskog guštera (Lacerta agilis bosnica). Vidra (Lutra lutra) je zaštićena kao prirodna retkost, mada je rasprostranjena u celoj Evropi, ali u mnogim područjima istrebljena. Zbog toga je jedna od najugroženijih sisara i nalazi se na listama za ”Crvenu knjigu Evrope”.

Na prostoru Mačve, još od pre oko 5000 godina pre nove ere, ljudi su naseljavali ovo područje. Vreme je prolazilo ali legende i mitovi su ostali u tragovima i svesti da su ovo područje stvarali džinovi ili zmajevi. Uvek najinteresantnija mesta prate razne priče i legende. Da su ovde nekada živeli zmajevi zapisano je i na keltskim kartama. Prema ovim kartama ste doputovali na krila zmajeva – došli ste u očuvanu prirodu, koju su očuvali sami zmajevi. A ako se malo prepustite mašti i prirodi možda uspete da osetite magiju koju su očuvala ova legendarna bića. Priča se da na Zasavici i danas obitavaju zmajevi. Kažu da se mogu prepoznati ,,Odozdo je crn i rutav, a odozgo gladak i sjajan, kao vidra’’.  Ipak kod meštana nije održana legenda o zmajevima, osim poznatog Mačvanskog Vojvode Stojana Čupića, zvanog Zmaj od Noćaja čiji spomenik možete obići u Salašu Noćajskom. Stojan Čupić je bio vojvoda Prvog srpskog ustanka i istakao se u bojevima na Mišaru i Salašu Crnobarskom.

Od izuzetog značaja za Rezervat su i manifestacije koje se održavaju na Zasavici kao što su Dan Mangulice i Dan Magaraca, na kojima  se prikazuje i tradicija samog područja. U sklopu rezervata nalazi se vizitorski centar sa kog možete priuštiti sebi i svojim najmilijima najlepši pogled na ovaj prostor, takođe možete se provozati brodom po vodenoj površini i bliže prići svim stanovnicima Zasavice. U sklopu rezervata nalazi se i auto kamp u kom se možete smestiti i u potpunosti doživeti prirodu u bogatstvu i miru ovog područja. Dakle ovde možete doći na jednodnevni izlet i prepustiti se prirodi bar na tren ili ostati na nekoliko dana i bolje upoznati prostor. Ukoliko odlučite da posetite ovaj Specijalni rezervat prirode možete da očekujete toplu dobrodošlicu i prijatno gostoprimstvo. Želimo vam sretan put u prirodu Srbije.

Ne zadržavamo autorska prava na fotografije. Sve fotografije korišćene u ovom članku preuzete su sa interneta sa public licencom.