DPPS Logo DPPS Logo slika

Da li ste znali da…?

Ni na nebu ni na zemlji

U netaknutoj oazi prirode, nadomak Perućca, a svega 2 kilometra od Bajine Bašte, svoje utočište pronašla je jedinstvena drvena kućica, prepoznatljiva po tome što je sagrađena na izolovanoj steni u sredini reke Drine. Nastala kako bi se grupa dečaka zaštitila od sunca, tada nije ni slutila da će u budućnosti predstavljati mesto mira na kojem će mnogi zavideti i koje će želeti da posete. Od kada je prvi put izgrađena, davne 1968. godine, uspevala je odupreti se svim vremenskim nepogodama i postati autentični simbol ovog kraja.

Doživite (prođite) Godinu za svega nekoliko minuta

Iako je duga svega 365 metara, postoji reka u Srbiji koja ima karakteristike koje i neke najduže reke nemaju. Reka Godina, koja je naziv dobila upravo zbog svoje dužine, ima vodopad od 10 metara, mesto gde izvire kao i mesto gde uvire, vodenicu, pritoku pa čak i dva mosta. Iznad reke u donjem delu se nalazi i manji restoran koji je prekriven stablima oraha, jasena, bresta i mnogih drugih biljaka i koji uvek sa zadovoljstvom dočekuje svoje goste. Bistra kao oko, Godina se smatra i mističnom jer ispunjava želju onom ko u nju ubaci novčić, donoseći ljubav i sreću.

Jezero u obliku zmaja

Kada biste jezero Zaovine pogledali sa velikih visina primetili biste da ovo jezero podseća na zmaja u letu. Bogato jedinstvenim životinjskim svetom, ispod ovog jezera postoje i četiri manja iz kojih voda formira jedno veće i čini ga tako autentičnim. Ono po čemu mnogi ovo jezero još prepoznaju jeste što je upravo u ovom selu dr Josif Pančić prvi put pronašao čuvenu omoriku, danas poznata kao Pančićeva omorika. Pored velikog broja životinjskog sveta, jezero je okruženo drvećem retkih i zaštićenih biljaka: božur, paprat, zelenika..

Mostovi prirode

Svi ste barem jednom u životu kročili nekim mostom, ali da li ste ikada prešli preko mosta koga je sagradila priroda? U klisuri reke Vratne nalaze se čak tri kamena mosta poznata kao prerasti Vratne. Mala, Velika i Suva prerast različite su visine i širine, kao i porekla: prve dve su nastale zahvaljujući ostacima pećine, a treća je nastala snažnim poniranjem reke. Do mostova se može stići obilježenom stazom, a svoju uzbudljivu šetnju svakako upotpunite i posetom istoimenom manastiru, prelepom jezeru i neistraženim pećinama u okolini.

Ćele kula – Kula od ljudskih lobanja

Kao jedan od najznačajnijih spomenika kulture Srbije, Ćele kula je zanimljiva i u potpunosti nesvakidašnja građevina. Ova građevina je sagrađena nakon Čegarske bitke, 1809. godine  kao četvorougaona kula u kojoj je ugrađeno 952 lobanje u 14. redova, danas sačuvano 58. Ovaj čin pri  kojem su neprijatelji ugradili lobanje srpskih vojnika naredio je tadašnji osmanlijski zapovednik grada Huršid paša,  kako bi opomenuo srpski narod na ono što bi im se moglo desiti ukoliko nastave sa bitkom. Ovaj zastrašujući spomenik godišnje obiđe preko 30.000 posetilaca.

Nacionalno piće Srbije

Nacionalno piće Srbije jeste, svima poznata i sigurno omiljena, rakija. Počele su se praviti još u vreme cara Dušana. Kruška, loza, malina, dunja, kleka. Kada neko nešto zaista voli ne bira. Međutim, posebno mesto među njima zauzima šljivovica. Godine 2007. zaštićena je kao brend Srbije. Ne postoji region Srbije koji ne proizvodi ovu vrstu rakije kao ni ljubitelj našeg tradicionalnog pića koji je ne voli. Posebnost ove rakije ogleda se u načinu pripremanja kao i šljivi koji se smatra omiljenim voćem naše države. Ukus još više dopunjava domaća pečenica, pa zašto ne probati?

I Ginis i UNESKO

Lista svetske nematerijalne baštine od kraja decembra 2017. godine, postala je bogatija još jednom baštinom a to je ni manje ni više nego srpsko kolo. Nema lepše igre u Srbiji, a i šire, nego tradicionalnih igara u originalnoj nošnji. Krajem oktobra 2015. godine, Kolo se našlo i na listi Ginisove knjige rekorda jer je 12 hiljada folkloraša zaigralo igru dugu 6 kilometara u kojoj su učestvovale osobe svih uzrasta. Iako je kolo počelo u Srbiji, mnogi igrači širom sveta vole ovu igru, ali ansambl ’’Kolo’’ iz Beograda prednjači u svim kategorijama.

Ne zadržavamo autorska prava na fotografije. Sve fotografije korišćene u ovom članku preuzete su sa interneta sa public licencom.