DPPS Logo DPPS Logo slika

Evropska Sahara

Da li ste znali da je Deliblatska peščara unikat u Evropi? Nalazi se u jugoistočnom delu Vojvodine odnosno u Južnom Banatu. Prostire se na oko 300 km², između Dunava i Zapadnih Karpata. Okružena plodnim lesnim poljoprivrednim zemljištem, ova lepota prirode predstavlja stanišni prostor za jedinstvene vrste flore i faune u Evropi koje su inače vrlo ugrožene i pod režimom stroge zaštite. Na prostoru ove peščare svoje utočište pronašlo je više od 900 vrsta biljaka. Šumsku vegetaciju čini bela lipa i krupnolisni medunac. Zbog raznovrsnosti ptica ovaj prostor je uvršten u jedan od najvažnijih staništa ptica u Evropi (Banatski soko, orao Krstaš, Orao kliktaš). Od kopnenih životinja značajno je izdvojiti jelena, srnu, divlju svinju i vuka. Proglašena je za specijalni rezervat prirode i omogućeni su različiti vidovi turizma (ekološki, lovni, ribolovni, nautički). Pošto je pretežno čine i peščane dine koje su visine 70-197 m, glavni mineralni sastojci zemljišta su: kvarc, feldspati, krečnjak.

Deliblatska peščara je jedna od poslednjih pustinja u Evropi, a i na ovim prostorima te je zato često nazivaju i “Evropskom Saharom”. Razlika između dnevne i noćne temperature je velika i Košava ovde duva ogromnom brzinom (do 180 km/h). Samim tim, ako biste želeli da osetite taj doživljaj kako je to biti u pustinji, nema potrebe da se prelaze granice naše zemlje, jer na ovom mestu možete imati gotovo isti osećaj kao da ste posetili neku od svetski poznatih peščara. Ono što ovo mesto čini još zanimljivijim, pogotovo za domaće posetioce, jeste činjenica da je ovde sniman film “Boj na Kosovu” , kao i veći deo filma “Ko to tamo peva”. Ipak, najvažnija odlika ovog prostora jesto to da nikoga neće ostaviti ravnodušnim svojim prizorom, čak i da su u pitanju ljubitelji drugačijih prirodnih pejzaža.

Pored velikog izbora pešačkih staza, posetiocima su na raspolaganju sportski tereni, društvene igre i kampovi. Svake godine organizuju se eko kampovi kojima se mlađe generacije oduševe. U okviru kampa, mališani mogu da učestvuju u kulturno-društvenim igraonica, velikom izboru sportova, od fudbala i košarke, preko odbojke, do tenisa i rukometa. Održavaju se takođe i eko radionice.

Što se tiče smeštaja, u naseljima Skorenovac i Šusanovac turisti imaju opciju boravka u privatnom smeštaju uz degustaciju mađarskih specijaliteta. U školsko-rekreativnom centru na raspolaganju je do 50 mesta za potrebe kampovanja. Postoje takođe i lovačke kuće za smeštaj lovaca. U slučaju da u potpunosti želite da uživate u pogledu na ovu jedinstvenost Srbije predlažemo Vam mnogobrojne vidikovce, osmatračnice i nadstrešnice.

Ne zadržavamo autorska prava na fotografije. Sve fotografije korišćene u ovom članku preuzete su sa interneta sa public licencom.