DPPS Logo DPPS Logo slika

Drveni grad na kamenom brdu

Prekrasni pejzaži kao i beskonačna prostranstva koja se pružaju na brdima gde se nalazi etno selo Drvengrad su samo neki od epiteta koji bi mogli da opišu doživljaj pogleda sa vidikovca, a opet da ne budu dovoljni. Ovo nesvakidašnje mesto nalazi se između Tare i Zlatibora i već više od jedne decenije predstavlja jednu od najvećih turistickih atrakcija zlatiborskog okruga, a i šire. Mesto je osnovao Emir Kusturica za potrebe snimanja filma ”Život je čudo”, da bi kasnije postalo turistička atrakcija kakvoj se ni sam osnivač nije nadao.

Ono što ga čini tako posebnim jeste prvenstveno stil gradnje koji datira sa kraja 19. veka kao i materijal od kog je izgrađen ovaj neobiči kompleks. Za njegovu izgradnju korišćene su autentične brvnare ovog područja. Većina njih je nekada davno bila napuštena a stare su nešto više od stotinak godina. Kako bi dobile novu funkciju i ponovo zaživele, brvnare su prenete u ramu, potom restaurirane, da bi se nakon toga postavile na visoke kamene koji su prilagođeni nagibu terena brda Mećavnik. Na samom ulasku u ovaj ”Grad-Hotel” imate priliku da se susretnete sa prelepim pejzažima Mokre Gore koja je često natkrivena oblacima i suncem koji probija kroz njih i koji još više ulepšavaju trenutke provedene u pomenutom gradu. Nemoguće je ne diviti se zelenilu koje vas okružuje i da ne osetite svežinu vazduha koje pruža to isto zelenilo.

Sadržaj Drvengrada je veoma bogat i poseduje sve što je potrebno turistima pa i lokalnom stanovništvu kako za neke osnovne potrebe tako i za odmor i rekreaciju. Za turiste koji su spremni da provedu u ovom gradu od drveta aktivan odmor, kao pogodnosti se izdvajaju dugačke trim staze, bazeni i centri za masažu, kao i sportski tereni za tenis i košarku. Za one koji nisu u mogućnosti da se zadrže, Mećavnik pruža mogućnost posete galerije slika ”Macola” , bioskopa ”Stenli Kjubik”, biblioteke ”Meša Selimović”  kao i  restorana sa autentičnim specijalitetima. Takođe ovaj komleks nudi svim gostima i svoje amfiteatre ”Noam Čonski” kao i otvoreni amfiteatar ”Gavrilo Princip” sto podstiče razvoj kongresnog turizma u zapadnoj Srbiji. Nikako ne zaboravite da svratite i u suvenirnice i antikvarnice kako biste sačuvali još nešto iz ovog mesta osim uspomena.

Sama koncepcija ovog etno-sela je od starta bila da se u gradu petougaonog oblika napravi jedna glavna ulica na čijem kraju će se nalaziti crkva posvećena Svetom Savi koja je građena po ugledu na ruske crkve brvnare. Sa glavnom ulicom povezane su ostale manje ulice koje nose naziv po poznatim ličnostima iz oblasti kulture i nauke. Neki od primera su ulica Ive Andrića, Miodraga Petrovića Čkalje, Novaka Đokovića i drugih.

Kao jedna od nezaobilaznih stvari koja se mora pomenuti jeste i činjenica da ova turistička atrakcija ima status ”Grad-hotel” zbog svojih specifičnih smeštajnih jedinica kojih broji 74. Svojim jedinstvenim konceptom omogućavaju gostima ovog hotela da svaka jedinica ima zaseban ulaz i da svaki segment hotela bude poseban što predstavlja kuriozitet u hotelijerstvu. Na Mećavniku nećete pronaći dve iste sobe jer svaka ima drugačije oslikan nameštaj, drugačiji pogled kroz prozor kao i drugačiji put kojim se do nje stiže. Takođe ovo mesto i njegovu okolinu odlikuje i očuvanje tradicionalne lokalne gastronomske kulture koja se ogleda u specifičnom načinu pripremanja jela koja se retko gde mogu probati. Kao pokazatelj koliko je ovo mesto posebno i nesvakidašnje jeste i činjenica da je stručni žiri briselske fondacije za arhitekturu ovo mesto proglasio kao najbolje graditeljstvo u protekle tri godine na teritoriji cele Evrope, a turističko naselje nosi četiri zvezdice.

Drvengrad ili Mećavnik sve više dobija na značaju i beleži rast po pitanju posetioca zbog svoje sposobnosti da turistima dočara zivot iz 19. veka. Možda je baš zato i sam osnivač ovog mesta rekao: “Izmislio sam grad koji izgleda da se u njemu uvek živelo. A nije nikad.“

Ne zadržavamo autorska prava na fotografije. Sve fotografije korišćene u ovom članku preuzete su sa interneta sa public licencom.