DPPS Logo DPPS Logo slika

Gora na kamenu

Kamena Gora je planinsko selo sačuvano od civilizacijskih tekovina i urbanizacije. Nalazi se nedaleko od Prijepolja, na jugozapadu Srbije. Naziv ”Kamena Gora” je dobila na osnovu pejzaža u kom se mesto nalazi, a to je šuma na stenovitoj planini, odnosno ”gora na kamenu”.

Kamena Gora je okružena četinarskim šumama, livadama, proplancima, brežuljcima, dolinama i brojnim bistrim planinskim izvorima, što predstavlja idealno mesto za uživanje u prirodi. Jedna od činjenica koja vam govori o prirodnom bogatstvu Kamene Gore je da je ovo mesto između dva svetska rata zvanično proglašeno za vazdušnu banju. Ukoliko želite da provedete više dana na Kamenoj Gori, kako biste u potpunosti doživeli čari ovog krajolika, možete boraviti u kampovima, apartmanima, privatnim smeštajima i raznim drugim ugostiteljskim objektima.

Na ovim prostorima žive brojne biljne i životinjske vrste. Jedan od najstarijih stanovnika Kamene Gore je jedan stari bor, čija je starost procenjena na otprilike 500 godina. Crni bor, u selu poznat kao Sveti bor, je mesto gde su se svojevremno meštani ovog sela okupljali radi bogosluženja, zbog nedostatka crkve u blizini. Crni bor ili kako se još naziva Sveti bor je zaštićen od strane države kao spomenik prirode prve kategorije.

Na Kamenoj Gori je veliki akcenat na razvoju seoskog turizma. Kamena Gora nudi brojne aktivnosti kao što su planinarenje, lov i ribolov, kampovanje, splavarenje, sportsko penjanje, paraglajding i planinski biciklizam gde ljubitelji prirode imaju priliku da izaberu brojne aktivnosti i ispune svoj boravak u prirodi i upoznaju Kamenu Goru na jedinstven način. Ukoliko volite šetnju po prirodi, planinarenje po Kamenoj Gori je pravi izbor za Vas. Na Kamenoj Gori se nalazi 6 markiranih staza, koje vas vode kroz predivne šumske komplekse i proplanke, kao i do brojnih izvora hladne pitke vode gde možete da se osvežite. U blizini Kamene Gore nalazi se prelepa planinska reka Lim, koja je poslednjih godina postala atraktivna reka za rafting. Danas posetioci Kamene Gore imaju priliku da uživaju u splavarenju rekom Lim. Ukoliko volite ekstremne sportove i želite da upoznate Kamenu Goru iz ptičije perspektive izaberite paraglajding. Imate izbor od 5 poletišta, koji vam nude predivan pogled na pejzaže ovog predela. Jedan od poletišta se nalazi kod čuvenog Svetog bora, na visini od 1.200 m. Sportsko penjanje je još jedan vid ekstremnog sporta koji je zastupljen. Postoje i oklinčane stene na kojima možete uživati u čarima penjanja kao i u drugim već pomenutim avanturističkim aktivnostima.

Kamena gora je zaštićena kao predeo izuzetnih odlika kako bi se očuvale prirodne vrednosti ovog planinskog područja. Kamena Gora vam nudi jedinstven odmor u prirodi, gde kroz različite aktivnosti imate priliku da uživate u prirodi, upoznate čari Kamene Gore i na momentat pobegnete iz gradske verve. Za sve dodatne informacije, možete posetiti njihov zvanični sajt www.kamenagora.com.

Ne zadržavamo autorska prava na fotografije. Sve fotografije korišćene u ovom članku preuzete su sa interneta sa public licencom.