DPPS Logo DPPS Logo slika

Homoljske planine

Hajmo na istok! Kada krenete ka istoku naše zemlje, okruženje budi žeju u Vama da istražite i ovaj deo Srbije i njenu prirodu i na taj način provedete aktivan  i kvalitetan vikend u prirodi. Naš predlog bi bile Homoljske planine. Gde se nalaze Homoljske planine i zašto su interesantne?

Homoljske planine su smeštene u istočnoj Srbiji i pripadaju grupi Karpatsko-balkanskih planina. Nalaze se  u bližini opština Žagubica, Laznica, Suvi Do, Vukovac, Jošanica, Breznica, Krupaja, Osanica i drugih. Sa planina se pružaju prelepi pogledi na planinu Miroč, Kučajske planine i Deli Jovan. Prosečna visina Homoljskih planina iznosi 940 m.

Interesantne su iz mnogo razloga. Homoljske planine predstavljaju jedinstven primer, kod nas, a i u Evropi. Pitate se zašto? Pre svega, zato što je prava retkost da se na jednom mestu nalazi veliki broj planina. Pored toga, u dolini reke Mlave, koja protiče kroz ovaj kraj, možete posetiti i brojne manastire, među kojima je jedinstven manastir izgrađen u steni, manastir Gornjak. Sazidan je u 14. veku kao zadužbina Kneza Lazara. Kulturno-istorijski značaj je od velikog značaja, kao i prisutnost starijeg lokalnog stanovništva koji na pravi način neguje kulturu i tradiciju.

Kada se sagleda biljni i životinjski svet ove geografske oblasti, primetno je da je veći deo planinskog venca pod travnim ili šumskim pokrivačem. Travni pokrivač pokrivaju livade i pašnjaci, sa kojih se pružaju nestvarni pejzaži. Od šumske vegetacije mogu se videti stabla lužnjaka, jasena, zatim hrastove šume, iznad kojih se prostiru bukove šume, a svoje stanište su našle i četinarske šume koje zahvataju manji prostor. Kraj reka se može sresti i močvarna vegetacija, koju čine trska i ševar.  Takođe razne vrste divljači su svoje stanište našle srne, zečeva, veverica, vuka, fazana..

Ukoliko volite planinarenje, upustite se u aktivnosti koje nam ova neobična planina pruža. Osvojite vrhove Mali i Veliki Vulkan ili Ježevac. Pridružite se manifestaciji Homoljski maraton  i šetajući osvojite čak četiri vrha. Pored planinarenja, aktivnosti poput posmatranje ptica, lov, ribolov, planinski biciklizam su takođe interesantni posetiocima sklonim sportu i avanturizmu. U samoj blizini se nalaze i pećine, lepi vidikovci, kotline, klisure, reke, izvori te zaista možete uživati u lepoti netaknute prirode. Zatim probajte specijalitete tog kraja. Homolje je itekako poznato po siru i mleku, budući da se tu nalazi jedna od mlekara koja već godinama neguje tradiciju i proizvodi simbol kraja – homoljski sir. Ovaj kraj poznat je takođe i po narodnoj nošnji, raznim legendama, mitovima i sujeverjima. U razgovoru sa lokalcima moćićete da saznate i više  o samoj istoriji oblasti. I šta čekate?!  Hoćete li posetiti ovu jedinstvenu i živopisnu oblast?