DPPS Logo DPPS Logo slika

Istorijski Bač

Bač, mesto gde istorija ovog područja počinje. Nekada moćni utvrđeni grad, a sada samo još jedno Vojvođansko mesto sa bogatom istorijom. Grad u kome su se sretali narodi sa severa i juga ali isto tako i sa istoka i zapada, jednom rečju centar Balkana.

Bač je naselje u Južnobačkom okrugu u istoimenoj opštini. Udaljen je 62 km od Novog sada, 120 km od Subotice i 140 km od glavnog grada. Po popisu iz 2011. godine u Baču je živelo 5399 stanovnika. Naselje se nalazi u neposrednoj blizini reke Dunav i granice sa Republikom Hrvatskom. Istorija ovog mirnog Vojvođanskog mesta počinje još u bronzano doba, a prvi put se pominje 535. godine u pismu Cara Justinijana. Po Baču je celo ovo područje dobilo naziv – Bačka. Pored toga što je ovaj grad bio pod vlašću Rimljana, Avara, Turaka, vrhunac svoje moći i razvoja započinje u vreme vladavine dinastije Arpadovića koji su ovaj grad pretvorili u kraljevski grad u kome su se okupljali ugarski plemići. Nakon pada Beograda i Mohačke bitke i Bač biva osvojen od strane Turaka pod čijom vlašću je bio dugi niz godina. Iako možda najprepoznatljivije obeležje, u Baču se osim tvrđave nalazi još nekoliko istorijskih objekata. Jedan od takođe najstarijih objekata je i Franjevački samostan. U spisama koje se nalaze u ovom samostanu stoji da je izgrđen tokom Krstaških ratova i da su ga sagradili vitezovi Templari u 12. veku. Pored toga što je imao važan crkveni značaj u sklopu njega nalazila se i bolnica koja je bila među prvima u ovom području. Za vreme Turske vladavine samostan je preuređen u džamiju, da bi nakon oslobođenja ovih delova od Turaka samostan ponovo vraćen Rimokatoličkoj crkvi i vraćen mu je stari izgled. Koliko je ovaj objekat važan ukazuje i to da su od 1948. godine spise koje se nalaze u samostanu stavljene pod zaštitu Republike Srbije, a 1951. godine i ceo objekat je stavljen pod zaštitu države kao kulturno dobro od izuzetnog značaja. Danas se ovaj objekat nalazi na UNESKO-voj preliminarnoj listi za proglašenje svetske kulturne baštine. Tokom svoje vladavine u Baču, Turci su podigli i tursko kupatilo koje predstavlja jedinu Islamsku građevinu u Vojvodini. Smatra se da je tursko kupatilo (Hamam) sagrađeno još u 16. veku. Do danas se ovaj objekat veoma očuvao i mogu se prepoznati četiri prostorije od šest koliko se smatra da je Hamam imao. Poslednji tj. najmlađi objekat u Baču je apoteka. U 19. veku u kući poznate lekarske porodice Gebauer čiji su naslednici i sada lekari, u Baču je otvorena prva apoteka u celoj Vojvodini. Pored ogromnog istorijskog nasleđa koje Bač poseduje, u njegovom neposrednom okruženju se može uživati i u prirodi. Primer toga je reka Dunav koja se nalazi u neposrednoj blizini. Na Dunavu, pored opuštanja na čardama koje se tu nalaze, posetioci mogu uživati i u sportskom ribolovu i zalasku sunca koji je na ovoj reci nesto što treba videti. Naravno zbog mnogobrojnih šuma koje ga okružuju, u velikoj meri je razvijen i lov koji funkcioniše po principu održivog razvoja.

Nakon svega možemo da zaključimo da Bač iako danas predstavlja malo Vojvođansko naselje ima šarenoliku i dugu istoriju kojom se mogu pohvaliti samo veći gradovi u Srbiji ali i Evropi. Nažalost pored tako velike i značajne istorije, turiam u Baču je jako slabo razvijen zbog nedovoljne promocije ali uz malo truda ovo mesto može postati veoma značajna turistička destinacija. Veliku prednost za to ima njegova lokacija, pristupačnost ali i to što se sve kulturno – istorijske znamenitosti nalaze blizu. Bač vredi posetiti jer ostavi jak i nezaboravan utisak na posetioce.

Ne zadržavamo autorska prava na fotografije. Sve fotografije korišćene u ovom članku preuzete su sa interneta sa public licencom.