DPPS Logo DPPS Logo slika

Jedina prašuma u Srbiji

U moru negativnih tekstova o prirodi Srbije, kako se svakodnevno zagađuju reke, uništavaju šume i ubijaju nevine životinjske i biljne vrste, uvek postoji i neki tekst koji će Vam definitivno ulepšati dan i uveriti Vas da nije sve uzaludno u Srbiji kao što se čini. Ovaj put, lepe vesti donosimo iz jednog skrivenog, ali prelepog mesta, iz obronaka Kučajskih planina. Naime, u gornjem delu sliva reke Resave, kod Despotovca, nalazi se 37 hektara prirode koja, ukoliko želite da kročite njenim stazama, zahteva dozvolu. Ali ne dozvolite da Vas to obeshrabri. Naprotiv, upravo takvi režimi zaštite Vam govore da ćete doći u jedno carstvo prirode, u jedinu prašumu u Srbiji – Vinatovaču.

Priča ovog prelepog biljnog i žiovitnjskog carstva počinje još pre 350 godina, kada je poslednji put ljudska ruka nanela štetu. Da, dobro ste pročitali. U prašumi Vinatovača već nekoliko vekova nijedno stablo nije posečeno i upravo to je ono što ovu destinaciju izdvaja od drugih u okolini, ali i šire. Od 1957. godine ovaj prostor uživa strogu zaštitu od strane države. Sve ono što se nekom vremenskom nepogodom ili sopstvenim delovanjem uništi, priroda to sama zaštiti i obnovi. Prašuma Vinatovača živi je svedok kako je Srbija izgledala preko nekoliko vekova.

Prašuma je ispunjena drvećem bukve čija visina doseže koliko i Vaš pogled, a prečnik stabala dostiže i preko jednog metra. Sav ovaj doživaljaj upotpunjuje i činjenica da se sve ove biljke nalaze na 650 do 800 m nadmorske visine. Biljne vrste koegzistiraju sa životinjskim od kojih se mogu izdvojiti brojne pitome divljači. Svakako pazite i na razne gljive prilikom šetnje koje naravno ne smete da berete.

Pored prirodnih zvukova stabala kako dišu, ptičica i dubokog lišća u koje upadate jer se ni ono naravno ne sklanja, sigurno ćete čuti još jedan zvuk, a to je žubor istoimenog potoka. Naime, leva pritoka reke Resave, odnosno potok Vinatovac, još više upotpunjuje celokupan doživljaj koji stičete.

Rezervatom prirode I kategorije Vinatovača gazduje Šumsko gazdinstvo Južni Kučaj. Nedaleko od Vinatovače otvorena je nova šumska kuća javnog preduzeća “Srbijašume”. Pošto se nalazi na području budućeg parka prirode Kučajske planine, šumska kuća biće prvenstveno u funkciji zaštite prirodnih retkosti Gornje Resave i Kučaja i naravno, jedinstvene u Srbiji, prašume Vinatovače.

Kao što rekosmo na početku, u Srbji i dalje postoje lepe stvari, ali da bi one i dalje ostale tako lepe, jedinstvene i privlačne potrebno je da svi zajendo učestvujemo u očuvanju tih mesta. Ne dozvolite da Vaša okolina postane odbojno mesto za Vas. Ne zagađujte i ne uništavajte ono što Vam život daje. Budimo dobri prema prirodi i ona će nam duplo vratiti!

Ne zadržavamo autorska prava na fotografije. Sve fotografije korišćene u ovom članku preuzete su sa interneta sa public licencom.