DPPS Logo DPPS Logo slika

Mistično jezero?

Svi smo čuli za Kopaonik, taj veliki planinski masiv koji se diže u visine i do 2017 m, mesto gde se i veliki skijaši spuštaju i gde uživaju sva doba, od 7 do 77 kako se kod nas u narodu kaže. Ali mnogi ne znaju i za onaj deo Kopaonika gde vam nije potrebno ništa od te velike opreme. Na najposećenijoj planini Srbije se nalazi veliki broj jezera, a ono koje je u našem telu izazvalo nešto posebno je prelepo Semeteško.

Ovo jezero naziv je dobilo po istoimenom mestu Semetešu na svega 200 metara od jednog od 5 Nacionalnih parkova u Srbiji, Kopaonika. Ovo je urnisko ili urvinsko jezero, a taj tip nam govori o njegovom postanku. Jezera ove vrste nastaju pod velikim uticajem jačeg potresa poput zemljotresa ili čak pod uticajem čovjeka. Kada zemlja dođe u situaciju da se vrši veliki pritisak na nju, velika masa se odvoji jer njen sastav nije dovoljno snažan da izdrži taj pritisak. Pod ovakvim pritiskom stvara se i veliki broj rečnih tokova. Neki geolozi tvrde da je ovo jezero nastalo i pre nekoliko miliona godina pod uticajem lednika.

Jezero je ovalnog oblika, pomalo u obliku levka, prečnika 60 metara. Specifično je i po tome što njegova dubina nije utvrđena, te ga meštani nazivaju i ’’bezdno’’. Mnogi ronioci su pokušali da otkriju koliku dubinu ovo jezero doseže, ali se nisu usudili spustiti dublje od 15 metara zbog jakih podvodnih struja i ostalih opasnosti koje vrebaju. Nivo vode je uvek isti a ta voda, do mesta koje mi vidimo, dolazi prirodnim putem. Stanovnici jezera su šaran (Cyprinus carpio), daždevnjaci (Salamandra salamandra) kao i babuška (Carassius gibelio) i drugi.

Ono što ovu lepotu Srbije takođe čini tako jedinstvenom, ne samo u Srbiji nego na celom Balkanu, jeste činjenica da ostrva u ovom jezeru plove. Da, dobro ste čuli. Na ovom mestu možete da plovite na svom ostrvu. Sastav ovog zemljišta je takav da se vrlo jednostavno odvaja jedno od drugog te krenu da plutaju po Semeteškom jezeru. Pravi prirodni fenomen! Da bi sve bilo još lepše, ostrva su prepuna raznih biljaka, drvećem i pokojim cvetom. Ovakva idilična atmosfera mnoge oduševljava i upravo po ovome, jezero je najpoznatije.

Pored prirodnih iznenađenja, za ovo jezero se vezuju i neke misteriozne priče. Naime, legenda kaže da je ovo jezero zajedno sa svojim ostrvima koja plešu, nastalo tako što je jedan pop hteo da izvrši vršidbu nad Svetim Ćirilom i pošto mu je to bilo zabranjeno, na šta su ga meštani upozorili, jezero se otvorilo i progutalo ga i izašla je voda koja danas treperi. Druga priča nam govori o vilama koje lebde nad ovim mestom i čuvaju ga, a da se noću pojavljuju razne zveri koji vrebaju iz svakog ugla i od kojih vile upravo i jezero štite.

Iako ostrvo mnogima ni danas nije poznato, ono što nas na trenutak podseti da Kopaonik ima još neke svoje skrivene dragulje jeste festival koji se održava u ovom mestu. Naime, prilikom obeležavanja Svetog Ilije, 2. avgusta, na jezeru se okupi veliki broj ljudi i na razne načine proslavljaju ovaj praznik. Kupajući se, skačući u vodu, takmičeći se u raznim sportovima kao i učestvovajući u raznim muzičkim programima. Za svakoga ovde ima po nešto, a Vaše je da dođete i uverite se i sami u to ploveći na svom ostrvu.