DPPS Logo DPPS Logo slika

Kad se priroda i istorija spoje

Planina Gučevo se nalazi u zapadnom delu Srbije u neposrednoj blizini Loznice, a  krasi predeo iznad Banje Koviljače, pruža se u pravcu jugo-istoka i jednim svojim delom ide uz tok reke Drine. Najviša tačka je Crni Vrh na visini od 779 metara koji se nalazi na severo-zapadnom delu planine, tačnije natkriva samu Banju Koviljaču i nedaleko je od Loznice. Od Beograda i Novog Sada je na udaljenosti od oko 140 km.

Svojim prelepim pejzažima nudi spas od današnjeg brzog života i od urbane gužve i tako predstavlja mesto koje je pogodno za izlete ili duže boravke gostiju koji vole boravak u prirodi. Bilo koje godišnje doba na Gučevu naći će način da oduševi posetioca, bilo to proleće kada se planina budi uz raznolike mirise i veličanstvenu zelenu boju ili to bila zima kada tišina i zvuk koračanja po snegu odmaraju um. Velik deo planine je pod šumama, najviše ima visokih stoletnih stabala bukve koje prave veliku hladovinu i pružaju odličnu zaštitu od sunčeve toplote u letnjim mesecima. Kroz neke od ovih šuma, koje su zaštitni znak planine, prolaze staze namenjene za duge opuštajuće šetnje kroz predivnu šumsku klimu bogatu kiseonikom i ozonom koji blagotvorno deluju na osobe sa astmom. Sama klima na planini i u ovim šumskim pojasevima pogoduje i potpuno zdravim osobama, jer su istraživanja hidrometeorološkog zavoda dokazala da je vazduh u ovim bukovim šumama jedan od najčistijih u Srbiji.

Klima je odlična za pripreme sportista koji mogu boraviti u kompleksu ”Vidikovac” na samo 4 km od Banje Koviljače na visini od 550 metara. Kompleks je osmišljen tako da pruža usluge svim generacijama. Etno konačište „Gučevski vajati“ sa izvrsnom hranom i udobnim ambijentom može zadovoljiti potrebe i najstarijih ljubitelja prirode. U neposrednoj blizini ”Vajata” se nalazi odmaralište ”Vidikovac” namenjeno mladima, koje pruža usluge smeštaja i ishrane. U svojoj ponudi imaju nastavu u prirodi i pripreme raznih sportskih ekipa. Program nastave u prirodi je osmišljen i prilagođen tako da na najbolji način animira najmlađe goste, tokom koje budu organizovani izleti u Tršić i manastir Tronošu i šetnje po prirodi. Tokom priprema sportista moguće je dogovoriti režim ishrane prilagođen datim aktivnostima. Osim đaka i sportista, priroda i klima ovog područja mogu biti atraktivni i za mlade izviđače koji takođe mogu biti smešteni u odmaralištu. Na samo nekoliko stotina metara od kompleksa nalazi se vidikovac koji pruža fantastičan pogled na reku Drinu i susednu Republiku Srpsku. U predvečernjim časovima a pogotovo u trenucima zalaska sunca, pogled na planine u Republici Srpskoj prosto očarava a u kombinaciji sa svetlima obižnjih gradova preko Drine, ostavlja bez daha.

Pored prelepih prirodnih pejzaža, planina Gučevo ima bogatu istoriju. Na ovom prostoru, na obroncima planine se odigrala prva rovovska bitka u istoriji, stoga je na vrhu podignuta spomen kosturnica piramidalnog oblika visine 15 metara. Posvećena je srpskim vojnicima koji su poginuli braneći ovaj rejon u Prvom svetskom ratu tako što su 55 dana herojski zadržavali daleko moćniju Austrougarsku armiju i tako slomili njihovu drugu ofanzivu. Nedaleko od spomenika na severnoj strani sagrađen je planinarski dom koji je ujedno najveći u Srbiji.

Netaknuta priroda ovog kraja je stanište za velik broj ptica, zečeve, lisice, vukove i srneću divljač. Prisustvo optimalnog broja predatora, kao što su vuk i lisica, kroz lanac ishrane povoljno utiče na kvalitet ostale divljači u ovom regionu jer se hrane jedinkama koje nisu dovoljno jake ili sposobne da prežive. Konfiguracija i izgled terena čine lov daleko atraktivnijim od lova u ravnici i u skladu sa tim je fizički zahtevniji. Planinski obronci su mestimično ispresecani livadama što predstavlja najpogodniji teren za lov srneće divljači pogovoto na mestima gde se livade i obod šume spajaju. Među velikim brojem ptica koje žive na ovom prostoru, sigurno najneobičniji i najzanimljiviji je pupavac (Upupa epops) koji zbog svog dugog kljuna i velike ćube na glavi može biti zanimljiv ljubiteljima birdwatching-a. U zaseoku Budimlija žive još dve vrste koje su zakonom zaštićene. Pored pupavca tu su i mromoljak (lissotriton vulgaris) i potočni rak (Astacus astacus) kao i mnoge druge interesantne ptice i vredne pažnje.

Ne zadržavamo autorska prava na fotografije. Sve fotografije korišćene u ovom članku preuzete su sa interneta sa public licencom.