DPPS Logo DPPS Logo slika

Kopaonik

Naša zemlja broji pet prelepih nacionalnih parkova, a to su Fruška Gora, Đerdap, Šar planina, Tara i Kopaonik. Ovim člankom želimo vas upoznati sa Nacionalnim parkom Kopaonik.

Južno od Beograda, ispod Kraljeva, dolinom reke Ibar, okružena Labom, Rasinom i Toplicom, u blizini Jošaničke, Lukovske, Prolom i Kuršumlijske banje nalazi se planina Kopanik. Poznata i kao “planina sunce” budući da ima preko 200 sunčanih dana u toku godine. Nacionalnim parkom Kopaonik je proglašen 1981. godine. Danas, ovaj veliki planinski masiv predstavlja najpoznatiji skijaški centar Srbije. Najviši vrh iznosi 2017 m, reč je Pančićevom vrhu. Naziv je dobio po poznatom srpskom botaničaru i  lekaru Josifu Pančiću. Na samom vrhu nalazi se i Pančićev mauzolej, koji je ujedno i među prvim kulturnim spomenicima na planinama naše zemlje.

Biljni i životinjski svet je itekako raznovrstan, budući da se Kopaonik ističe kao jedno od značajnih centara endemizma u Srbiji. Reč je o planini koja ima pogodne klimatske uslove, raznovrsnu geološku podlogu, kao i geomorfološke i orografske odlike. Sve je to uticalo na formiranje različitih staništa biljnih i životinjskih vrsta. Kada je reč o flori potvrđena su tri stenoendema, to su kopaonička ljubičica, kopaonička čuvarkuća i pančićeva režuha. Tu su i različite vrste drveća, žbunova, mahovina, paprati, gljiva, lišajeva i dr. Na Kopaoniku raste i nekoliko hiljada biljnih lekovitih vrsta koje su strogo zaštićene. Životinjski svet se dosta proređivao, ali se danas na Kopaoniku mogu videti srne, lisice, zečevi, vuk, razne vrste ptica, čak 180 vrsta, zatim insekati među kojima se ističe sibirski skakavac. U bistrim vodama ove planine živi potočna pastrmka.

Istražite svaki kutak planine, posetite izletišta kao što su Đorov most, Kadiljevac, Barska reka i Kozja glava, zatim kulturno-istorijske lokalitete kao što su Pančićev mauzolej, Nebeske stolice i Metođe. Na zapadnom delu planine, svega nekoliko kilometara od Raške, nalazi se i spomenik prirode, Semeteško jezero. Pravi misteriozni lokalitet koji je itekako vredan posete i posebno je privlačan za ribolovce. I naravno rezervate prirode koji su pod zaštitom, to su Metođe, Vučak, Kozje stene, Jankova bara, zatim Barska reka, Jelak, Bele stene, Gobelja, Suvo rudište, Jelovarnik, Samokovska reka. Pored svih lepih lokaliteta, ova veličanstvena planina pruža nam i razne sportske i adrenalinske aktivnosti, poput skijanja, biciklizma, alpinizma i planinarenja. Kako u zimskoj, tako i u letnjoj sezoni možete iskoristiti sva njena čula i prepustiti se lepoti prirode. Ukoliko volite posmatranje ptica, Kopaonik je idealno mesto za vas. Kako bi spojili zabavu i sport tu su i brojne manifestacije poput Ski Opening, Orijentiring, Dani vrganja, Dani borovnice na Kopaoniku. Ako još uvek tragate za idealnim aktivnim odmorom, tu je naša planina Kopaonik, pružajući zimi veliki broj skijaških staza, a leti pravi odmor i rekreaciju.

Ne zadržavamo autorska prava na fotografije. Sve fotografije korišćene u ovom članku preuzete su sa interneta sa public licencom.