DPPS Logo DPPS Logo slika

Međuvršje

Da li ste znali da je jezero Međuvršje najveće veštačko jezero u Zapadnoj Moravi? Smešteno je u Centralnoj Srbiji, 18 km južno od Čačka.

Jezero je nastalo izgradnjom betonske brane, visoke 32 m, zbog HE „Međuvršje“, koja je počela sa radom 1957. godine. Ukupna zapremina akumulacije je 18,5 miliona m³. Nadmorska visina jezera iznosi 273 m, najveća dubina oko 20 m i dužina dostiže i do 11 km, za vreme visokih vodostaja. Područje oko jezera je najvećim delom brdovito, pošumljeno i slabije naseljeno. U jezeru se nalazi 96 planktonskih organizama. Ribljih vrsta ima 19, te je jezero pre svega bogato šaranskim vrstama koje mogu živeti u zagađenoj vodi za razliku od drugih vrsta. U priobalju jezera ima ptica močvarica, kao što je roda i gnjurac. Ispitivanjem mulja sa dna jezere, utvrđeno je da u njemu ima dosta mangana, barijuma i cirkonijuma.

Na desnoj obali jezera uređena je staza duga 800 m, za sve ljubitelje pecanja, na kojoj se održava međunarodno takmičenje pecaroša. Zaljubljenici u kulturu mogu posetiti restaurirane i zakonom zaštićene manastire, koji se nalaze sa obe strane jezera. To su: Vavedenje, Vaznesenje, Preobraženje, Sretenje, Blagoveštenje i veliki broj drugih manastira. Ukoliko vam to nije bio dovoljan odmor, možete se skrasiti i u nekim od restorana i splavova ili pak plovidbom čamcem po jezeru u kojoj ćete sigurno uživati.

U neposrednoj blizini nalazi se Ovčar banja i Ovčarsko-kablarsko jezero, kao i planine Ovčar i Kablar, koje pružaju mogućnosti planinarenja, posedovanjem obeleženih planinarskih staza. Kao najzastupljeniji vid turizma koji se javlja na jezeru Međuvršje jeste svakako vikend turizam.

Ne zadržavamo autorska prava na fotografije. Sve fotografije korišćene u ovom članku preuzete su sa interneta sa public licencom.