DPPS Logo DPPS Logo slika

Gospodar istočne Srbije

Planina Rtanj se nalazi u istočnom delu Srbije nadomak Boljevca i Soko Banje, na oko 200 km jugoistočno od Beograda. Ovaj prirodni krečnjački fenomen pripada sistemu Karpatskih planina čija najviša tačka je vrh Šiljak (1565 metara) koji piramidalnim izgledom se naglo izdiže iz ravnice i gospodari ovim predelom. Uspon koji nije toliko jednostavan nudi priliku za odličnu avanturu pešačenjem, a glavna nagrada je na vrhu odakle neverovatan pogled ostavlja prostor da se naprave fenomenalne fotografije. Naravno, veliku popularnost ima među planinarima amaterima. Za njih postoje organizovana pešačenja ka vrhu od aprila do oktobra. U zimskim mesecima zbog oštre klime i snega, uspon je za ozbiljne planinare.

Boravak na vrhu predstavlja nezaboravan doživljaj, jer pri vedrom danu i dobroj vidljivosti pogled doseže skoro do svih planina Srbije. Priroda ove planine je neverovatna, toliko da je očarala našeg geografa Jovana Cvijića pa je smatrao jednom od najlepših planina. Na padinama savršenog oblika raste retko endemsko lekovito bilje, najpoznatije Saturea montana od kojeg se pravi rtanjski čaj sa mnoštvo lekovitih svojstava. Nažalost endemske biljne su ugrožene zbog nesavesnog branja, ali se teži njihovom očuvanju kroz edukacije lokalnog stanovništva o branju biljaka.

Rtanj ima velik broj ptica i ima ogroman potencijal za razvijanje birdwatching-a. Evidentirano je 89 ptica i to nije njihov konačan broj, a skoro polovina je zaštićena Uredbom o zaštiti prirodnih retkosti. Najviše delove planine, vrhove Šiljak i Preslo, nastanjuju ptice čiji su biotop litice stene i kamenjari. Među njima su: jarebica kamenjarka (Alectoris graeca), suri orao (Aquila chrysaetos), sivi soko (Falco peregrinus), kos kamenjar (Monticola saxatilis) i minijaturna ptica, planinska treptaljka (Anthus spinoletta). Kako se smanjuje nadmorska visina menja se stanište a samim tim i vrste koje tu žive. Tako se u dnu planine mogu videti kos (Turdus merula), senica šljivarka (Parus lugubris) kao i izgledom veoma atraktivan i simpatičan pupavac (Upupa epops). Severna strana planine je prekrivena šumskim ekosistemom gde se u višim delovima nalazi mešovita šuma jele i bukve i po tome se drastično razlikuje od južne. Na severnoj strani postoji i lovište u kojem je najčešća lovna divljač divlja svinja (Sus scrofa) i srna (Capreolus capreolus).

Šetnja stazama po mističnom gospodaru istočne Srbije, tokom koje se smenjuju šumski ekosistemi i kameniti predeli, zaista je neprocenjiva. Sa većih visina voda se sliva u podnožje gde se nakon dugog vremenskog perioda erozije sada nalaze brojni oblici kraškog reljefa čiji su glavni predstavnici pećine i jame. Uz brojne šupljine, unutrašnjost obronaka krasi i mnoštvo izvora pijaće vode. Nestvarnu prirodu upotpunjuje vazduh za koji posetioci kažu da drugačije miriše i tvrde da je toliko opuštajuć da su tu pronašli mir. Jedan od razloga za te specifične osobine je preklapanje ciklona sa Mediterana i Košave sa severoistoka i na taj način stvaraju ružu vetrova mešajući osvežavajuć mediteranski i suv karpatski vazduh. Ovim prostorom vlada neka neobjašnjiva energija za koju je dokazano je da ima blagotvoran uticaj na ljudski organizam i da su korisne za zdravlje. Pored ovih dokaza, zabeleženi su i snimci posebnih instrumenata za merenje elektromagnetskih i bioenergetskih zračenja koji pokazuju da je Šiljak mesto koje uglavnom upija a mesto Svetilište u podnožju emituje zračenja.

Ukoliko ste ljubitelji tajne i mistike, dobrodošli ste na jedno od najmisterioznijih mesta u Evropi. Za ovu planinu su se interesovali mnogi i čak su vršena istraživanja raznih ekspedicija koje ne postoje za javnost. Jedna od legendi kaže da su nacisti boraveći na vrhu Rtnja naišli na stočara koji je navodno došao iz stare Grčke kroz vremensku kapiju. Rtanj svoje tajne vešto čuva i za njega se vezuje i mišljenje da nije dovoljno istražena, ali to je zabluda. Naučnici širom sveta poslednjih godina pokazuju zainteresovanost za planinu među kojima i UFO-lozi jer se ovde već godinama u nazad viđaju neobjašnjive letelice. Savremene tehnologije je omogućila da se uoče veoma čudne kako geometrijske tako i druge zakonitosti za koje smatraju da sigurno nisu igra prirode već inteligencija posetioca sa neke druge planete. Verovalo se da će baš ovo mesto biti jedno od retkih u svetu koje bi bilo pošteđeno smaka sveta koji je bio najavljen za 2012. godinu, te je određen broj ljudi došao na ovo mesto tražeći spas.

Kao jedan od simbola planine, na samom vrhu Šiljku se nalaze ostaci stare kapele koja je turistima dosta atraktivna. Njena istorija počinje tridesetih godine prošlog veka, kada ju je podigla Greta Minh i posvetila svom pokojnom mužu Juliusu, tadašnjem vlasniku rudnika u podnožju planine. Kapela je srušena kada su tragači za blagom minirali ovo područje i ostavili samo male delove od kojih se nazire ono što je nekada bilo.

Smeštajni kapaciteti u blizini planine uglavnom su izgrađeni u etno stilu. Idealni su za odmor od gradske gužve i današnjeg brzog života.

Ne zadržavamo autorska prava na fotografije. Sve fotografije korišćene u ovom članku preuzete su sa interneta sa public licencom.