DPPS Logo DPPS Logo slika

Na Ozrenu vreme staje!

Ozren je lociran u jugoistočnom delu Srbije, prostire se istočno od Aleksinca i severno od Niša. Poznato je klimatsko lečilište a njegovi obronci se ubrajaju među najšumovitije u našoj državi. Najviši vrh planine je Leskovik koji leži na 1.178 metara nadmorske visine.

Ozren predstavlja potencijalno mesto za posetu turista koji po motivima putovanja pripadaju različitim oblicima turizma. Ti potencijali su pogodni za posetu zdravstvenih, izletničkih, lovnih i ekoturista. Na području ove fenomenalne planine se može razvijati i lovni turizam zahvaljujući veoma atraktivnoj divljači kao što je vuk (Canis lupus). Pored vuka, na vom području se može loviti i šumska šljuka (Scolopax rusticola) koja sme da se lovi jedino na terenima iznad 500 metara nadmorske visine. Prethodno navedeno i prelepi pejzaži ovo područje i lovište “Obla glava – Ozren – Devica” izdvaja u odnosu na ravničarska i brdska lovišta. Pored prethodno navedenih oblika turizma, Ozren je takođe idealno mesto za posetioce koji su ljubitelji aktivnog boravka u prirodi. Naravno, razvoj bilo kakvog oblika turizma pogotovo na ovako izuzetno lepom prirodnom ambijentu se mora vršiti u skladu sa principima održivog razvoja jer u suprotnom će doći do narušavanja prelepih prirodnih predela.

Zbog lekovitih svojstava vazduha koji je izuzetno bogat ozonom, na padinama Ozrena se nalaze dve bolnice. Obe se oslanjaju na vetrove koje se prepliću na ovom prostoru, stvarajući ružu koja poseduje blagotvorno dejstvo. Jedna bolnica je za očne bolseti a druga je namenjena osobama sa specifičnim plućnim bolestima. Pored ovih kompleksa se nalaze izletnička mesta koja su meštani nazvali po obližnjim zdravstvenim ustanovama, tako da postoje izletišta “Očno” i “Grudno”. “Očno” je udaljeno oko 5 km od Sokobanje i do njega se može stići i peške i kolima. Bila bi prava šteta otići vozilom, jer je pre svega relativno blizu a i ostaćete uskraćeni za uživanje koje donosi šetnja po netaknutoj prirodi. Izletište i bolnica su na nešto više od 600 metara. U proleće i leto okolinu krasi bogato zelenilo četinarskih i listopadnih šuma. Neposredno pored bolnice je velika livada na kojoj je dokazana lekovitost povećane koncentracije ozona koja u kombinaciji sa jonizacijom i ružom vetrova pomaže osobama koje imaju  problema sa vidom. Nedaleko od Očnog na jednoj krivini se nalazi vidikovac sa kojeg se pruža fantastičan pogled na panoramu skoro cele Sokobanje. Severozapadno ćete videti Bovansko jezero a na severu ne možete promašiti vladara istočne Srbije – Rtanj. Ukoliko posmatrate dvogledom na samom vrhu Rtnja, odnosno na Šiljku, jasno se može videti crkvica.

Drugo izletište pored “Očnog” je “Grudno”. Ime je, kao što smo već spomenuli, dobilo po Specijalnoj bolnici za plućne bolesti. Bolnica je ušuškana u zelenilu tako da izletnicima ne odvlači pogled i ne kvari užitak u prirodi i njenim blagodetima. U njenoj neposrednoj blizini se nalaze Ozrenska pećina i crkva podignuta na temeljima manastira Jermenčić. Pećina je duga nešto manje od 600 metara sa pronađenim predmetima za koje se veruje da su iz doba neolita. Nažalost još uvek nije uređena za turističke posete. A do nekadašnjeg manastira Jermenčić se može stići putem koji se proteže zapadno od Specijalne plućne bolnice nakon nešto više od 3 km pešačenja. Pošto pisanih tragova o postanku manastira nema, postoje dva narodna predanja. Po prvom predanju, manastir je podignut od strane jermenskih vojnika koji su bili turski vazali tokom Kosovskog boja. Jermeni su narod koji je među prvima primio hrišćanstvo i kad su saznali da će se boriti protiv Srba, počeli su povlačenje prema severu dolinama Ibra i Morave. Tako su dospeli na ove prostore i sazidali manastir koji su kasnije Turci porušili. Po drugom predanju manastir je zadužbina Stefana Lazarevića i izgradili su ga grčki monasi Sinaiti.

Za obožavaoce adrenalinskih sportova, predlažemo paraglajding a za ostale ljubitelje aktivnog boravka u prirodi toplo preporučujemo da posete ovu ekološku oazu, jer sudeći po iskustvima posetilaca nećete ostati ravnodušni.