DPPS Logo DPPS Logo slika

Izleti koji se ne propuštaju

U leto davne 1981. godine, na krajnjem zapadu države, Srbija je postala bogatija za još jedan nacionalni park. Tara kao jedna od, po mnogim mišljenjima, najlepših planina spada u srednje visoke planine sa svojih hiljadu do hiljadu i dvesto metara nadmorske visine. Krasi je vrh Zborište sa preko 1500 metara nadmorske visine a koji, za nekih pedesetak metara, prestiže najviši vrh nacionalnog parka – Koziji rid.

Šetajući kroz Nacionalni park možete da primetite mnoštvo šarenolikog bilja i raznoraznih životinja ali ukoliko vidite grupu malih istraživača, skoro pa sigurno možete znati da su oni mladi čuvari prirode. Naime, Nacionalni park Tara već 12 godina organizuje kampove za decu. Ovi kampovi su veoma korisni jer pomažu deci da se upoznaju sa suštinom parka Tare kao i da dožive sve što se u jednoj očuvanoj prirodi dešava.

Na svom planu puta obavezno unesite Vidikovac na Banjskoj steni i napravite fotografije na kojima ste zavideli prijateljima koji su ovaj vidikovac već posetili. Ukoliko želite da se vratite malo u istoriju, valja posetiti manastir Raču, a ako vas put nanese do Perućca, obavezno proverite zašto se jedna od najkraćih reka u Evropi zove reka Godina. Na svom putu svratite i do kućice na steni u Bajinoj Bašti, pokušajte samo da zamislite mir koji donosi usamljena kućića na reci. Kada ste već tu, nipošto nemojte propustiti magičnu vožnju Šarganskom osmicom, jednom od najlepših muzej-pruga u svetu. Bilo bi šteta da posetite Taru i da preskočite posetu slavnom gradu od drveta, a kada ste već videli ono najlepše, odvojite vremena za kratak piknik na obali jezera u Zaovinama. Nikad se ne zna, možda vam svež vazduh i autentična hrana daju podsticaj da se na ovoj magičnoj planini zadržite još malo i potražite novu avanturu. Ukoliko ste baš Vi oni koji će se naći na ovom putu, možemo da Vam damo male savete gde biste mogli da odsednete, odmorite se i probate autentičnu hranu sa planine i da upoznate neke od najređih vrsta biljaka i životinja na svetu!

Prisustvo retkih, reliktnih i raznovrsnih biljaka čini prirodno bogatstvo ovog parka. Nacionalni park Tara je tipično šumsko područje u kome dominiraju šume bukve, smrče i jele. Od preko 1100 jedinstvenih, reliktnih i endemičnih biljnih vrsta izdvojili bismo Pančićevu omoriku, derventanski različak, pčeliju travu, jugoslovenski zvončić, cvakiju, golocvetnu mlečiku, monaški pupavac – najinteresantnije biljke parka Tara.

Biljka o kojoj je napisano preko 600 naučnih radova, najlepši četinar Evrope, svoje utočište pronašao je u ovom prelepom delu Srbije. Pronađena 1875. godine u Sklopovima kod pomenutog sela Zaovina, od strane botaničara dr Josifa Pančića, Pančićeva omorika čuva se na 22 lokaliteta Tare. Kažemo čuva jer već 10 godina ova omorika ima status zaštićene prirodne retkosti. Narod i tamna četinarska boja podstakli su dr Josifa Pančića da joj dodeli naziv koji oduvek ima. Nekada je ova biljka uspevala da opstane i u drugim delovima sveta, naročito u ostalim delovima Evrope gde je preneta nakon otkrića, ali zbog Ledenog doba, promene klime i drugih vremenskih nepogoda, opstala je samo u srednjem toku reke Drine.

Raznovrsna staništa na području Tare postala su utočište za brojne životinjske vrste. Simbol faune Tare, beskičmenjak koji je uspio da preživi Ledeno doba i sve neprilike koje su se desile posle njega, takođe je pronašao dr Josif Pančić. Pančićev skakavac ne leti i može da se nađe u četiri boje. Neophodno je spomenuti i da se najlepša familija leptira Papilionidаe smestila upravo u ovom delu sveta. Što se tiče nešto krupnijih životinja i tu Tara prednjači u odnosu na okolne nacionalne parkove. Od gmizavaca i ptica, preko vodozemaca i riba do najvećih sisara, sve te životinje preživljavaju svoje dane u šarolikom predelu Tare. Štaviše, IBA projekat uvrstio je NP Tara na listu međunarodno značajnih područja za očuvanje ptica. Iako nedovoljno istraženo, carstvo Mycota odnosno gljiva uspelo je da preživi i u ovim predelima sa čak 600 vrsta.

Kao jedna od nezaobilaznih stvari koja se mora pomenuti jeste i sama struktura smeštajnih kapaciteta koji se nalaze u sklopu Nacionalnog parka “Tara“. Ukoliko želite da odsednete u hotelima na raspolaganju su vam hoteli treće i četvrte kategorije “Omorika“ i “Beli bor“ koji u svom sklopu broje veliki broj pristupačnih smeštajnih jedinica. Takođe, tu se nalaze još i objekti u domaćoj radinosti, opremljeni u duhu zapadne Srbije. U samom centru turističkih znamenitosti nalazi se jedno nesvakidašnje kamping odmorište “Viljamovka“. Njegova lokacija je između Mećavnika, Drvengrada i Šarganske osmice i zbog toga omogućava raznim tipovima turista da uživaju u netaknutoj prirodi, a da se pritom nalaze na svega desetak minuta od prelepih turističkih lokaliteta što je od velikog značaja za turiste. Turisti koji koriste usluge na ovom mestu imaće mnogo doživljaja i razloga za uživanje, a jedan od njih je i da se sve kamp parcele nalaze u okviru voćnjaka kruške po kojoj i nosi naziv.

Ono što karakteriše ovo područje jesu i mnogobrojni tradicionalni specijaliteti među kojima je najpoznatija čuvena “Komplet lepinja“. Ovaj gastronomski kuriozitet se sastoji iz svega nekoliko sastojaka a to su: jaja, lepinja i stari kajmak dok posebnu draž i sočnost ovom jelu daje svega nekoliko kašika pretopa iz pečenjare. Ove krajeve odlikuje još i naširoko poznati duvan čvarci, kačamak sa koprivom kao i mnogobrojna autentična pića sa poreklom iz zapadne Srbije a to su: liker od kupine, maline kao i slatko od šumskih jagoda i drugog voća. Posebnu pažnju bi trebalo posvetiti i rakiji “Klekovači“ koja predstvalja svojevrsnu mešavinu voćne rakije i bobica kleke. Kleka svoja lekovita i aromatična svojstva pridodaje rakiji i na taj način je upotpunjuje i ostavlja poseban utisak na degustatora. Neizostavni napitak jeste i kupinovo vino koje nastaje potpuno prirodnim procesom vrenja. Nakon što priroda odradi svoje, ovu mešavinu od kupina i šećera možete konzumirati svakodnevno, a pogotovo se preporučuje osobama koje imaju problema sa povišenim krvnim pritiskom kao i anemijom. Tradicionalno gostoprimstvo, raznovrsna upotreba namirnica kao i očuvanost tradicije jedinstvene su odlike ovog dela Srbije i zato ne dozvolite da ne okusite i ova zadovoljstva.

Planina Tara, na čelu sa svojim Nacionalnim parkom, predstavlja jedinstveno mesto za odmor i uživanje, destinaciju vrednu svake posete! Kada se budete našli u zapadnoj Srbiji, nikako ne smete zaobići ovo prelepo čudo prirode koje je pored bogate flore i faune ispunjeno i brojnim kulturno-istorijskim nesleđem. I nikada nemojte zaboraviti da iz prirode ponesete samo uspomene, a da u njoj ne ostavite ništa osim otiska prsta.

Ne zadržavamo autorska prava na fotografije. Sve fotografije korišćene u ovom članku preuzete su sa interneta sa public licencom.