DPPS Logo DPPS Logo slika

Najčistija reka Srbije

Nizak vodostaj reke, prozirno čista voda, predivno okruženje, samo su neki od prideva koji se spominju uz, mnogima poznatu, reku Gradac.

Tajanstvena reka Gradac, koja čas nestane sa vašeg vidika čas se pojavljuje u svom punom sjaju, predstavlja jedan od najlepših vodenih tokova naše zemlje. Ova stidljiva reka izvire u podnožju planine Povlen spajanjem reke Zabava i Bukovičke. Nakon mesta gde izvire, prolazi kroz svoj kanjon koji je dužine oko 30 km. Ono što ga izdvaja jeste da bez ikakve opasnosti ovaj kanjon možete preći i pešice jer voda nije duboka.

Negde na pola puta šetnje kroz kanjon, naći ćete se ispred manastira Ćelije, zatim u Valjevu gde svoje putovanje ova reka završava i gde se uliva u Kolubaru. Ukoliko ste se odlučili za obilazak reke njenim vodotokom, ne propustite priliku da na putovanju posetite već pomenuti manastir, veoma dobro ušuškan u guste šume i kamenito tlo. Ukoliko ne želite da prođete celim tokom reke Gradac, manastir Ćelije je povoljno mesto odakle možete svoje započeti putovanje. U blizini se nalazi i dosta mesta za kampovanje ukoliko ste ljubitelji ”hotela sa milion zvezdica”. Nikako ne treba propustiti ni Deguričku pećinu, koja, iako nije dovoljno istražena, vredna je posete i istraživanja od samih turista.

Put do ovog mesta nije teško pronaći zahvaljući tablama koje se nalaze u okolini, kako za reku tako i za okolna mesta. Uz obalu reke postoji veliki broj kućica od kojih su neke stambene, druge su smeštajnog tipa, a postoje i manji restorani. Iako se često dovodi sa mišlju da je ovo najčistija reka u Srbiji, Gradac ima i delove koji neće svakoga oduševiti ali to nikako ne treba da Vas obeshrabri. Postoji sasvim dovoljno mesta za kupanje, kao i za odmaranje i uživanje u hladu gustih šuma dok pored Vas žubori reka. Najmlađi gosti takođe mogu uživati u prostranstvima zelenih površina.

Ono što ovu reku izdvaja u odnosu na ostale jeste i specifičnost biljnog i životinjskog sveta. Reka je bogata velikim brojem riba kao što je potočna pastrmka (Salmo trutta — morpha fario), peš (Cottus gobio), pliska (Motacilla), a od divljači tu su srna (Capreolus capreolus), zec (Lepus), divlja svinja (Sus scrofa) i mnoge druge. Takođe se možete sresti sa velikim brojem ptica, gmizavaca, naići na nekog ježa ili vevericu. Veliki broj ribolovaca svoje vreme provodi upravo u ovim predelima. Na ovom prostoru do sada, registrovano je preko 400 vsta biljaka i oko 200 vrsta gljiva.

Iako bi se o ovoj reci imalo još dosta toga reći, napisati i pročitati, ne postoji nikakvo lepše istraživanje od onog uživo. Naše je da Vam kažemo da nikako ne propustite obilazak reke Gradac, ponesete vreće za spavanje i udobnu obuću, a Vaše je da se u to sve i sami uverite.

Ne zadržavamo autorska prava na fotografije. Sve fotografije korišćene u ovom članku preuzete su sa interneta sa public licencom.