DPPS Logo DPPS Logo slika

Podzemni paleolitski muzej

Postoje mesta čijim obilaskom susrećemo i upoznajemo istoriju određenih prostora starih i do nekoliko hiljada godina. To je slučaj i sa pećinom Risovača, draguljem koji se nalazi na samom ulazu u grad Aranđelovac, sa desne strane reke Kubršnice, koja je zbog svoje istorije postala značajno arheološko i paleontološko nalazište. Neki je nazivaju i kućom starom hiljadama godina, a u nastavku teksta ćete otkriti i zašto.

Pećina Risovača otkrivena je sasvim slučajno, 1953. godine, rušenjem 20 metara ulaznog dela zbog istraživanja. Otkopana je pećina u dužini od 190 metara sa dvoranama od korala, ukrasa i predmeta koje je koristio praistorijski čovek. Dužina svih kanala pećine je 159 metara i počev od ulaza nalaze se Arheološki kanal, Kanal faune ledenog doba, Optimistička dvorana, Kaskadni kanal, Ćilibarska soba i Dvorana Risovačkog čoveka.

Od kada su u njoj pronađene koštane alatke, predmeti nastali od kremena kamena, kosti životinja i svi ostali ostaci koji upućuju na materijalnu kulturu paleoletskog čoveka, pećina je izazvala veliko interesovanje kod speleologa. Sve to potvrđuje činjenicu da su u Risovači u srednjem razdoblju starijeg kamenog doba živeli neandertalski lovci. Ovo je ujedno i jedina pećina za koju je potvrđeno da su je nastanjivali praistorijski ljudi.

Dugogodišnjim istraživanjima otkriveni su i fosilizovani zubi i kosti različitih životinjskih vrsta koje su za vreme poslednjeg ledenog doba živele na ovim prostorima. Smatra se da ih je najviše bilo oko brda Risovača, prostora na kojem se ovo mesto izuzetne lepote i bogate istorije i smestilo. Starost ovih fosila je utvrđena na oko 36.000 godina, pa se na osnovu toga pretpostavlja da je to ujedno i vreme boravka poslednjeg neandertalca na ovim prostorima. Prostorom oko pećine su se kretale različite životinjske vrste, počevši od runastih mamuta do stepskog bizona i drugih.

U pećini Risovača je pronađen i poludragi kamen, mermerni oniks, koji je nastao radom mineralnih voda koje su proticale zidovima, a danas su poznate kao ”Knjaz Miloš”. Veruje se da, ukoliko ga dodirnete, svaka želja će vam se ispuniti. Pronađen je i aragonit, još jedan poludragi kamen, koji se veoma retko nalazi u prirodi, što je dodatno uticalo na to da ova destinacija bude proglašena za spomenik prirode prve kategorije i kulturno dobro od izuzetnog značaja. S obzirom da je prepoznata i od strane države, pećina Vam dokazuje koliko je vredna posete.

Prva turistička poseta Risovačke pećine se dogodila 19. septembra 1987. godine, a ovo je najbolje istražena i najposećenija ovakva znamenitost u Srbiji. Pre desetak godina, dobila je dekorativno osvetljenje, a zbog najmlađih gostiju i njihove edukacije, u pećini je postavljen i aparat za kalcifikaciju koji pokazuje posetiocima kako se stvaraju pećinski ukrasi, stalagmiti i stalaktiti. Sve to još više utiče na sveukupni doživljaj koji steknete kada se prošetate ovim praistorijskim stazama. Dođite i uverite se i Vi sami u sve što smo Vam ispričali!

Ne zadržavamo autorska prava na fotografije. Sve fotografije korišćene u ovom članku preuzete su sa interneta sa public licencom.