DPPS Logo DPPS Logo slika

Priča o konjima

’Ne bi ničega bilo da nije ergele’ – govore stanovnici grada Požarevca, želeći da ukažu na značaj ergele Ljubičevo koju često nazivaju i Oazom mira i tišine. Ne bi bilo toliko grla konja koji su vremenom postali simbol ovog grada, tradicionalna manifestacija posvećena ovim plemenitim životinjama se verovatno nikada ne bi održala, a Požarevac ne bi postao centar konjičkog sporta i konjičkih veština, kao što je to danas.

Ergela Ljubičevo se smatra jednom od najstarijih ergela u Srbiji koju je osnovao knjaz Miloš Obrenović još 1853. godine. Veruje se da je ergela nastala iz velike materinske ljubavi kneginje Ljubice za najstarijeg sina Milana, koji je često bio bolestan, želeći da stvori prebivalište koje bi bilo daleko od gradske buke i prašine, nakon čega je knjaz Miloš naredio da se čitav put od njihovog imanja do Požarevca zasadi hrastovima. Podigao je konak i nekoliko štala u kojima je čuvao i držao svoje konje, imanje na kome je ergela i nastala poklonio je državi, a ime je dobila u znak sećanja na njegovu majku Ljubicu. I tako je sve počelo. Tokom svoje duge tradicije postojanja, ergela Ljubičevo je imala i uspone i padove, međutim vremenom je izrasla u veoma bitnu konjarsku instituciju evropskog ranga, imala je oko 500 grla konja i uspela je da opstane sve do danas.

Ergela je danas otvorena za turiste koji imaju mogućnost njenog razgledanja, druženja sa konjima, posetu trofejnoj sali, avantura park, trim staza za trčanje, rekreativno jahanje konja i vožnja fijakerom, a zbog svoje divne prirode i gracioznosti konja koji samouvereno koračaju u pozadini, ovo je primer kvalitetno iskorišćenog slobodnog vremena. Nemoguće je ne primetiti i visoki spomenik koji krasi ovo mesto. Podignut je u čast nekadašnjeg viteza i najboljeg pastuva Ljubičeva – Vicenza koji je bio i pobednik naše najveće trke ’’Pehar Maršala Tita’’ u kojoj se takmiče konji od tri godine sa starijim konjima.

Faktor, Ljubičevac, Niger, Mobi Dik, Tina, Kastor, samo su neke od legendi ove ergele sa ozbiljnom istorijom i tradicijom. A kada već govorimo o njima, tradicionalna manifestacija u kojoj su se pomenti konji i dokazali kao najbolji zaslužuje svojih par redova. Zahvaljujući ovoj manifestaciji, grad Požarevac i njegova okolina svake prve nedelje septembra, od 1964. godine, postaju omiljeno mesto druženja, razmene informacija i uživanja za sve ljubitelje ovih životinja. ’’Ljubičevske konjičke igre’’ – dani kada je čitav grad u karnevalskom raspoloženju, najbolji konji Ljubičeva već uveliko istrenirani i spremni da još jednom opravdaju svoj status, a novi vitez pobednik spreman da preuzme sablju koju dobija od prethodnog viteza ’Ljubičevskog višeboja’.

Manifestacija je osnovana kao odraz tradicije naroda stiškog i pomoravskog kraja i njegove večne ljubavi prema najplemenitijoj životinji – konju. Pored galopskih i kasačkih trka, daljinskog jahanja, takmičenja u preskakanju prepona, voltižovanja dece, izložbe konja i trka zaprega, ova manifestacija ima i jedinstveno takmičenje u svetu – Ljubičevski višeboj. U ovom takmičenju se vitezovi na konjima nadmeću u pet tradicionalnih disciplina: gađanje topuzom, gađanje strelom, gađanje kopljem, seča sabljom i kurirsko jahanje, a pobedniku pripada titula viteza Ljubičeva, crveni viteški plašt i sablja na kojoj piše ’’Ne vadi me bez povoda, ne vraćaj me bez časti.’’ Kada ste poslednji put imali priliku da posmatrate konje u njihovom prirodnom okruženju?

U ergeli Ljubičevo imate fantastičnu priliku da malo više naučite o ovim plemenitim životinjama dok uživate u prelepoj prirodi i miru, čime možete obogatiti i svoju dušu i svoje znanje. Ulaz u ergelu je besplatan, ali ne zaboravite da sa sobom ponesete poklone za goste. Malo je reći da domaćini obožavaju kockice šećera ili sargarepe, a ostavićemo vas u neizvesnosti sa željom da u vama probudimo radoznalost da ih jednog dana obiđete i sami doživite njihov domaćinski doček.