DPPS Logo DPPS Logo slika

Šar planina

Kada govorimo o 1986. godini, godini za koju važe velike svetke promene kao i različite inovacije koje je taj period doneo, pojedincima prva asocijacija bi bila lansiranje svetske letilice „Mir“. Drugi bi pak rekli da je to godina u kojoj je konstruisan prvi prenosivi računar dok zaljubljenici u prirodu bi ovu godinu povezali sa osnivanjem nacionalnog parka „Šar-planina“, parka o kojem postoji toliko toga da se napiše a još više razloga da se poseti. Nalazi se se na jugu Srbije na granici sa Makedonijom prostirući se u dužini od 85 kilometara. Mesto koje će vas definitivno ostaviti bez daha je „Titov vrh“ koji se nalazi na nadmorskoj visini od 2747 metara što ujedno predstavlja i najvišu tačku ovog nacionalnog parka. Činjenice zbog kojeg ga svrstavamo u najveća prirodna bogatstva naše zemlje su mnogobrojne a neki od njih su kako sama raznovrsnost tako i njegova površina od 39 000 km2 što ga predstavlja drugim najvećim nacionalnim parkom u Srbiji površinski posmatrajući.

Ono što još karakteriše „Šaru“ jeste i veliki broj jezera čiji broj varira između 80 i 90. Svoju vodu dobijaju od padavina, snežnih pokrivača i potoka. Po površini ističe se Bogovinsko jezero koje se nalazi na visini od 1936 metara, dok po pitanju nadmorske visine izdvojili bismo Golemo jezero koje se nalazi u izvorištu Prizrenske Bistrice na nadmorskoj visini od 2410 metara. Brda Šar planine možete videti gledajući u bistru i prozirnu vodu zahvaljujući refleksiji sunčevih zraka koji odaju utisak da gledate u ogledala u kojima su prikazane litice, pašnjaci i po koja životinja. Ovakav užitak mogu vam priuštiti i druga jezera među kojima su najčuvenija Veliki Đol, Livadičko jezero, Veliko južnjačko jezero, Crno jezero i mnogi drugi.

Ono što možda niste znali o Šar-planini jeste da pored velikog broja jezera, sama hidrografija je obogaćena i velikim brojem različitih izvora i vrela. Turistički najatraktivnija su kraška vrela među kojima bismo izdvojili vrelo Kamenjanske reke i vrelo Vardara koji se nalazi u blizini sela Vrutoka. Protok vode ovog vrela pozicioniran je na samom izvoru i dostižu brzinu između 1000 i 1500 litara u sekundi što definitivno predstavlaa jednu od znaćajnijih atraktivnosti ovog nacionalnog parka koji vredi posetiti. Turistički se posebno mogu valorizovati mineralni i termomineralni izvori koji se javljaju u podgorini u rasednim zonama i koji upotrebu pronalaze kako voda za piće za lokalno stanovištvo tako i za posete od strane turista.

Biljni pokrivač na planini je veoma raznovrstan i karakteriše ga zonalnost koja se ispoljava da niži obodni delovi i dna dolina su pod obradivim ratarskim površinama na kojima se gaje razna žita ali i brojne vrste povrća i voča. U višim delovima javljaju se livade u kojima preovladjuje razno žbunje među kojima najviše ima kupine i leska a na nadmorskoj visini od 1600 metara sreću se beli i crni bor, jasen, breza, jablan koji su prostorno izdvojeni od šumskog pojasa gde se nalazi najviše bukve i četinara. Pri samom vrhu  planinskog grebena nalaze se visokoplaninski bujni pašnjaci koji su sjedinjeni sa ogolićenim stenovitim brdima i zbog toga ovo čini „Šaru“ toliko bogatom pejzažima. Bogatstvo biljnih vrsta upotpunjeno je raznovrsnom faunom. Od retkih divjlači zastupljene su: mrki medved, ris, divokoza, srna, divlja svinja i dr. Od pernatih divljači posebno se izdvajaju retki primerci velikog tetreba ružavca i jarebica (kamenjarki). Planinske reke i potoci bogati su ribom među kojima je najdominantija pastrmka.

Ovaj kraj odlikuju i manifestacije koje su nesvakidašnje ali zbog prostorne dislociranosti i loše saobraćajne infrastrukture ovi događaji su najviše posećeni od strane lokalnog stanovništva. Među poznatijim lokalnim običajima izdvojićemo „Vučare“ koji se održavaju u Sredskoj i Siriničkoj župi i koji ispoljavaju radost stanovništva što su se spasili od vuka koji je nekada davno predstavljao veliku opasnost za meštane sela na ovoj planini. Takođe poznata je i čuvena „Berba grožđa“ koja se održava u Prizrenu gde se pored degustacije alkoholnih i bezalkoholnih pića održavaju brojni koncerti, kulturno-umetničke priredbe i poznata „Prizrenska svadba“. Na Šar planini značajni su i tragovi rimske civilizacije naročito u podnožju planine prema Pološkoj kotilni. Najbogatija naselja po pitanju istorijskog nasleđa, tipične arhitekture iz II veka kao i ostataka groblja su sela Lešok i Dobreša. Ostaci iz rimskog perioda takodje pronađeni su i u Kačeniku gde su odnedavno otkriveni i miljokazi imperatora Emilijana i Trajana Decija.

Ne zadržavamo autorska prava na fotografije. Sve fotografije korišćene u ovom članku preuzete su sa interneta sa public licencom.