DPPS Logo DPPS Logo slika

Šetnja okolinom Loznice

Ušuškana između 6 planina, Cera i Iverka, Vlašića i Gučeva, Kostajnika i ogranka Boranje, Loznica je uspela da se odupre kobnoj prošlosti, da nastavi da živi i da se razvija. Ovaj mali, ali znameniti grad prati duga istorija, a zbog svog položaja, blizini velikih planina i reka, kao i činjenici da predstavlja granicu sa Bosnom i Hercegovinom, mnogi su želeli ključeve ovog grada.

Lozničani se ponose svojim gradom. U to mogu da nas uvere i poznate ličnosti koje o svom gradu pričaju uvek širokog osmeha. U Loznici su rođeni Mića Popović, poznati slikar 20. veka, veliki geograf Jovan Cvijić, kao i pevač grupe ”Legende” Ivan Milinković koji kaže da je obožavao plivati Drinom u vreme svog detinjstva. Veliku pažnju Lozničani pridaju i Vuku Karadžiću koji je rođen u Tršiću, nadomak Loznice, a kao zahvalnost za sve što je učinio, mnoge znamenitosti u Loznici nose njegovo ime te tako možete posetiti Vukov dom kulture, biblioteku i Gimnaziju Vuk Karadžić ili pak uživati u igrama KUD-a Vuk Karadžić. Pored ovih mesta imate priliku videti i muzej Jadra, galeriju Miće Popovića i galeriju ”Mina Karadžić”.

Iako je Loznica sama po sebi posebna, ono što ljubitelje prirode više privlači jesu mnogobrojna okolna mesta koja upotpunjavaju ovo sedište Mačvanskog okruga. Jedna od najpoznatijih banja, Koviljača, smestila se na 6 kilometara od Loznice. Predmeti pronađeni na ovom prostoru govore o njenoj korištenosti još u rimskom periodu. Iako se nekada, zbog sumporovitog mirisa, nazivala Smrdan banjom, danas je dosta poznatija kao Kraljevska banja. Razlog tome je prelepi ”Kur-salon”, najveći objekat u banji i ujedno simbol ovog kompleksa. Ovo je jedna od naših najlepših i najuređenijih banja, koju pored lepote krase i lekovite vode u kojima pretežno uživaju stariji, ali predstavlja i odmor za mlađe takođe.

Kada se priča o verskom turizmu, u okolini grada iz naslova itekako Vam neće biti dosadno. Manastir Tronoša nalazi se 18 kilometara od Loznice, a prema predanju izgradnju je započeo kralj Dragutin Nemanjić, a završila ju je njegova žena Katarina usled smrti jednog od naših najvećih vladara. U manastiru sve očarava, od prilaza sa poznatom česmom i krošnjama drveća pa do same crkve i muzeja Vukovog školovanja. Za manastir se vezuje vekovni narodni običaj Ratarske sveće koji svake godine na Veliki četvrtak okuplja meštane, ali i turiste, u svom ”domu” oko dve velike sveće visine i do 150 centimetara. U neposrednoj blizini je i manastir Čokešina, pravoslavni ženski manastir kao i crkva Brvnara u Dobrom potoku.

Kao što smo već spomenuli na početku, Loznicu i okolinu prati pomalo burna istorija. Spomen kosturnica na Gučevu, o kojoj imate više prilike pročitati u našem drugom tekstu, spomen kosturnica na Mačkovom kamenu i spomen kosturnica u Tekerišu, jedna su od najznačajnijih istorijskih mesta u Srbiji koja svakako vredi posetiti. Na Mačkovom kamenu vođene su krvave bitke u Prvom svetskom ratu, te je u čast svih poginulih, 1929. godine podignut spomenik na ovom mestu. Tekeriš je mesto sa jednim od naših najznačajnijih spomenika. Od 16. do 20. avgusta 1914. godine u čuvenoj Cerskoj bici, srpska vojska do nogu je potukla austrougarsku. Bila je to prva pobeda saveznika u Prvom svetskom ratu, a njen vođa Stepa Stepanović dobio je čin vojvode. Spomenik je podignut 28. juna 1928. godine kao sećanje na bitku koja se ovde vodila.

Ovaj kraj za svakoga čuva po nešto, pa tako i za ljubitelje prirode koji svoje slobodno vreme provode uz knjigu. Naime, etno selo Tršić nalazi se svega nekoliko kilometara od najvećeg grada u ovom području. Prvim svojim korakom osetićete kako se duh istorije Srbije 18. veka prožima kroz bogate krošnje raznog drveća. Ovo mesto je rodni kraj našeg velikog Vuka Stefanovića Karadžića. Kroz svaki deo etno sela prate Vas mudre misli velikog pisca i bude u Vama želju da odete do glavne tačke mesta, a to je njegova rodna kuća. Veoma mali deo ovog kraja nije ispunjem zelenilom. Kroz celo selo teče mali ali voma dragocen potok iznad kojih se izdižu kratki mostovi. Kućice se ovde nazivaju vajatima, koje predstavljaju posebne drvene kuće koje su nekada služile za stanovanje dok sada svaka od njih ima različitu namenu – muzej, galerija, rukotvorine, suvenirnica, mlin, mlekara.. Tu je takođe i restoran čijem roštilj ne možete odoliti. Nemojte se začuditi kada čujete zvona – u srcu ovog kompleksa nalazi se hram Svetog Arhangela Mihaila, a druga zvona su školska jer se ovde nalazi i škola. Za kraj, prošetajte do već pomenutog cilja etno sela Tršić i saznajte kakav je to izvanredan život vodio začetnik našeg pisma, srpski filolog, sakupljač narodnih umotvorina i pisac.

Vuk Karadžić jednom je rekao: ,,Ja sam se u Srbiji rodio i uzrastao, i zato mi se čini da na svijetu nema ljepše zemlje od Srbije ni ljepšega mjesta od Tršića’’. I zaista je tako. Srbija je prelepa zemlja koja iza svakog ćoška krije po jedan dragulj koji čeka da bude otkriven. Smatramo da je ovo samo deo onoga što možete pronaći u Mačvanskom okrugu. Istražujte svoju okolinu, gradove, svoju zemlju. Budite ponosni na nju i ona će biti na Vas.

Ne zadržavamo autorska prava na fotografije. Sve fotografije korišćene u ovom članku preuzete su sa interneta sa public licencom.