DPPS Logo DPPS Logo slika

Skriveni kanjon Stare planine

Kanjon Rosomački lonci je kanjon istoimene reke u istočnoj Srbiji na Staroj planini. Nalazi se nedaleko od Pirota, u blizini sela Slavinja. Kanjon čine slojevi stena u kojima su usečena proširenja sa virovima. Podsećajući na velike kotlove i lonce, ovaj kanjon dobi naziv Rosomački lonci. Ovi ‘’lonci’’, čija širina može biti i do 4 m, svakog ljubitelja prirode ostaviće bez daha i porobudiće želju da opet poseti ovo mesto.

Kao istaknut objekat geonasleđa, kanjon je sačinjen od sedimenata krečnjačkih stena koji vas vode u daleku prošlost. U slojevima stena možete videti mnogobrojne i raznovrsne amonite, kao i ostatke izumrlih glavonožaca koji su najčešće imali spiralnu kućicu. U bilizini sela se nalaze arheološka nalazišta iz rimskog doba, a kroz samo selo prolazi turski vojni put, koji je ranije bio rimski put. U bilizini sela se nalaze arheološka nalazišta iz rimskog doba, a kroz samo selo prolazi turski vojni put, koji je ranije bio rimski put. Mesto čija priroda priča istoriju.

Iako na prvi pogled deluje nedostižno, stene su veoma privlačne i uz malo bolju opremu i želju za istraživanjem, naći ćete se na nekim od ‘’lonaca’’. Ukoliko želite da ovom delu Srbije posvetite više vremena, možete odsesti u selu Visočka Ržana gde ćete steći istinski osećaj seoskih kućica.

Živopisna staroplaninska sela, netaknuta priroda koja okružuje kanjon i bistro ledena voda je mesto koje definitivno morate posetiti. Kako bi upotpunili svoju avanturu, pored kanjona možete posetiti i staru vodenicu, koja se nalazi neposredno pred ulazak u kanjon i malu pećinu iz koje izvire voda, kao i crkvu Svetog Đorđa iz 16. veka. Posetu ovom neobičnom predelu je najbolje organizovati u letnjim mesecima ili u ranu jesen, a najlepši pogled, kažu svi pustolovi koji su imali priliku susresti se sa ovim čudom prirode, je sa leve strane.

Ne zadržavamo autorska prava na fotografije. Sve fotografije korišćene u ovom članku preuzete su sa interneta sa public licencom.