DPPS Logo DPPS Logo slika

Srpsko more

Srebrno jezero predstavlja pravi dragulj istočne Srbije i više je nego atraktivan prostor za razvoj različitih oblika turizma, pre svega zbog svojih prirodnih karakteristika ali isto tako i zbog sve razvijenije infrastrukture i ugostiteljske ponude.

Samo jezero kao turistička atrakcija nalazi se u jednom delu aluvijalne ravni Dunava a njegov nastanak možemo povezati sa izgradnjom nasipa na uzvodnom ulazu i nizvodnom izlazu rečnog rukavca koji meandrira u pravcu zapad-istok. Dugačko je 14 kilometara, široko 300 metara i duboko približno 4 metra.  Od najbližeg grada, Velikog Gradišta, udaljeno je svega 2 kilometra. Ovoj oazi mira i lepote meštani su dali baš ovaj naziv iz prostog razloga što u popodnevnim časovima kada Sunce krene da zalazi, jezero poprima srebrnu boju koja ga čini tako nesvakidašnjim. Za samu prozirnost i čistoću vode možemo zahvaliti prirodi koja filtrira vodu na njenom podzemnom putu kroz peščane dine i čini je tako bistrom.

Kada govorimo o Srebrnom jezeru kao destinaciji neizbežno je napomenuti da ovo turističko mesto u poslednjih nekoliko godina znatno doprinosi razvoju turizma i samim tim pozitivno utiče i na ekonomsku situaciju Srbije. Razlog zbog kog ga turisti posećuju su mnogobrojni, a odgovor treba tražiti i u prirodnim lepotama i raznolikostima koje pruža ova oaza. Mnogi posetioci su se složili sa tim da ova destinacija pruža mir kakav ne možete svugde naći. Retka boja jezera okružena bogatim šumama bagremova, koji će Vam uvek pružiti hlad u toku sunčanih dana, utiču pozitivno na sve goste. Odmarališta na Srebrnom jezeru mogu se pohvaliti i prelepim zalaskom Sunca koji nikako ne smete propustiti.

Tu su još i vidovi turizma poput nautičkog i kupališno-rekreativnog. Takođe na nivou destinacije u toku godine organizuju se različite manifestacije a među njima izdvajamo ”Alaske večeri”, ”Carevčevi dani” kao i ”Prvenstvo Srbije u skijanju na vodi”. Naravno da nikako ne bismo smeli i da izostavimo samu činjenicu da se takozvano ”Srpsko more” nalazi u blizini Velikog Gradišta kao i Nacionalng parka ”Đerdap”. Zahvaljujući tome, boravak na Srebrnom jezeru može se kombinovati i sa veoma interesantnim kulturno-istorijskim i folklornim vrednostima okoline kao što su: Kultura Lepenskog vira, stara oko 8000 godina, arheološki lokaliteti rimskog perioda među kojima izdvajamo Trajanovu tablu i Viminacium. U okolini se nalaze i neke znamenitosti koje datiraju još iz srednjeg veka kao što je Golubački grad, manastir Nimnik i grad Ram. Svi oni zajednički formiraju bogatu turističku ponudu istočne Srbije koju odlikuju kako prirodni tako i antropogeni elementi koji jedva čekaju da budu posećeni.

Srebrno jezero spada u naše nizijske vode, pa se prema tome odlikuje i karakterističnim ribljim naseljem gde ljubitelji riblje faune imaju priliku da uživaju u raznolikosti vrsta među kojima izdvajamo: sabljar, šaran, deverila, crvenperka, som, skobalj i mnoge druge.

Ukoliko to već niste učinili, a i ako jeste, posetite jedno od najlepših jezera u Srbiji i osetite i Vi mir o kom svi pričaju.

Ne zadržavamo autorska prava na fotografije. Sve fotografije korišćene u ovom članku preuzete su sa interneta sa public licencom.