DPPS Logo DPPS Logo slika

Tokom reke Save

Reka Sava nastaje spajanjem Save Dolinke i Sava Bohinjke, duga je 940 km. Protiče kroz nekoliko država Evrope, zapadno od reke Drine nalazi se tromeđa između Bosne I Hercegovine, Hrvatske i Srbije odakle ova reka teče kroz Srbiju sve do Beograda gde se uliva u Dunav. Prema legendi ime reke Save potiče iz antičkog perioda. Sava je u antici smatrana za snažnu reku koja Zevsu, odnosno Dunavu naliva nektar i hrani ga ambrozijom.

Duž toka pomenutih 940 km nalaze se mnoga kulturno-istorijska kao i prirodna bogatstva. Kod Sremske Rače Sava prima prelepe vode Drine, svoje najveće i najznačajnije pritoke. Kao prva destinacija ovog puta izdvaja se Sremska MItrovica. Grad prepun bogate istorije, nekadašnji Sirmium značajno je mesto koje je svakako potrebno posetiti. Ovde možete obići arheološka nalazišta iz rimskog perioda (Carsku palate, Žitni trg), posetiti galeriju i muzeje, prošetati kroz centralni park i naravno duž prelepog keja uz reku Savu. Ukoliko se odlučite sa odmor, na jednoj od najlepših plaža u Srbiji možete se opustiti i uživati u prelepim prirodnim predelima ili se okupati i osvežiti u vodi reke Save. Upravo na ovom mestu možete preći preko najdužeg pešačkog mosta u Evropi, koji nosi naziv Mosta Sv. Irineja.

U nastavku krstarenja vodama Save možete videti Gomolavu, bogate šume, ptice kao i bogatu floru. Sa leve strane, kao još jedan biser, smestio se grad Šabac. Od hidronima Sava vodi poreklo i ime Sabazios (Σαβαζιος), sa Save. U mitologiji, Sabazije je tračko-frižansko božanstvo. Njegovo ime poistovećuje se sa današnjim gradom koji se zove Šabac. Prvi put se ime Šabac pominje u petnaestom veku, u letopisu koji je sačuvan iz 1476. godine. Danas možete posetiti Šabačku tvrđavu koja se veličanstveno uzdiže kraj reke Save i brani zidine već pomenutog grada.

Tokom ove pustolovine možete posetiti i specijalni rezervat prirode “Obedska bara”. Napušteni meandar Save još od pre dva milenijuma samostalno prkosi ovoj reci i zasenjuje njene lepote dok protiče kroz jugoistočni Srem. Svojom lepotom, mističnošću, bogatstvom flore i faune privlači turiste, prvenstveno zaljubljenike u prirodu. Ono što izdvaja Obedsku baru jeste bogatstvo biljnog i životinjskog sveta. Ovde živi ogroman broj ptica i riba, moguće je videti i jedinu zmiju otrovnicu na ovim prostorima – šarku (Vipera berus), kao i retke biljne vrste – žuti lokvanj (Nuphar), močvarnu orhideju (Anacamptis palustris), barsku paprat (Thelypteridaceae) i mnoge druge.

Pred kraj plovidbe ovom rekom nailazi se na jedno od najpopularnijih izletišta Srbije, Adu Ciganliju. Reč je o nekadašnjem rečnom ostrvu koje je veštačkim putem pretvoreno u poluostrvo i koje sa Savskim jezerom čini savršeno mesto za popodnevni odmor i rekreaciju u neposrednom dodiru sa prirodom. Na svega 4 kilometra nalazi se i kraj krstarenja vodama Save, ušće u jednu od najvećih reka Evrope, Dunav. Prepustite se toku reke i pustite da vas voda nosi dok uz žubor talasa, cvrkut ptica i sunčeve zrake odmarate od užurbane svakodnevice. Budi i ti na Savi.

Ne zadržavamo autorska prava na fotografije. Sve fotografije korišćene u ovom članku preuzete su sa interneta sa public licencom.