DPPS Logo DPPS Logo slika

U dolini reke Ibar

Na severnim obroncima planine Hajle, u istočnom delu Crne Gore, a jugozapadnom delu Srbije, nalazi se reka Ibar – dolina jorgovana, dolina srpskih kraljeva, reka koja se kod grada Kraljevo uliva u Zapadnu Moravu i predstavlja njenu najveću pritoku. Iako Ibar nije velika reka (ima tok dužine samo 276 km), pripada Crnomorskom slivu i nije plovna reka, toliko toga krasi njegovu dolinu i raspolaže brojnim bogatstvima koja vešto krije dužinom cele svoje doline, sve dok sami ne odlučite da ih pronađete i upoznate.

Zašto dolina jorgovana? Naime, kada se srpski kralj Uroš I Nemanjić oženio francuskom princezom Jelenom Anžujskom, naredio je da se celom dolinom Ibra posade jorgovani kako bi buduću kraljicu ceo kraj podsećao na rodnu Provansu. To je bio veliki dokaz ljubavi, a danas se u njenu čast svake godine početkom maja održava međunarodna manifestacija ’’Dani jorgovana’’ Osim Kraljeva, mesta u kojem se manifestacija i održava, oživljava i obližnji srednjevekovni grad Maglič – zaštitnik Raške, Žičke i Pećke patrijaršije, i što je najvažnije zaštitnik manastira Žiče i Studenice koji se u njegovoj blizini nalaze. Maglič je podignut na veoma strmoj litici, okružen je rekom Ibar i nalazi se na oko 150 m iznad nje. Do divnog pogleda na Ibar i sve okolne predele vodi veoma nepristupačan teren, pa penjanje do njega, iako je moguće, predstavlja pravu avanturu za ljubitelje esktremnijih sportova, s obzirom na to da do njega vode veoma uske staze, viseći mostovi i veoma strme litice. Ipak, upravo zahvaljujući toj svojoj nepristupačnosti, preživeo je sve ratove, pa se smatra i pravim primerom srpske srednjevekovne vojne arhitekture.

U dolini Ibra nikli su i naši poznati manastiri. Ovaj predeo gde se nalazi kanjon dobio je naziv Dolina kraljeva upravo zahvaljujući izgradnji brojnih srednjevekovnih manastira – Žiča, Studenica, Sopoćani, Đurđevi stupovi, Petrova crkva, Crna reka, pa pored velikog istorijskog značaja, ”Dolina kraljeva” predstavlja divan prizor koji je zapravo kombinacija prekrasnih prirodnih i kulturno-istorijskih motiva.

Zahvaljujući ovoj reci, njenim pregrađivanjem nastalo je i veštačko jezero Gazivode, jedno od glavnih atrakcija Ibarskog Kolašina, a ime je dobilo po obližnjem selu. Jezero je nastalo uglavnom od prirodnih materijala kao što je kamenje, zemlja i glina, a s obzirom na to da je veoma bogato ribom, predstavlja glavno stecište ribolovaca koji se tu sastaju tokom čitave godine. Koliko je dolina reke Ibar značajna i raznovrsna, govori i činjenica da pored bogate istorije i divnih prirodnih predela, pruža brojne mogućnosti za ljubitelje sportova na vodi, pa jedan od najznačajnjih takvih događaja jeste rafting na Ibru. Najbolji period za ovu aktivnost je između maja i oktobra, pošto je tada vodostaj na reci visok, a ibarski brzaci veoma živi, tako da ova reka na skali divljih voda zauzima peto mesto.

Priroda je učinila svoje, nekadašnji kraljevi su doprineli razvoju, a naše je da čuvamo, ponosimo se i shvatimo vrednost onoga što imamo. Zato kada pomislite da slobodan vikend provedete odmarajući telo, setite se da vas čitava dolina reke Ibar čeka okružena lepotom prirode i nudi vam nešto malo bitnije od fizičkog odmora – odmor za dušu, mir i mogućnost da najzad sa svojom zemljom i njenim lepotama budete na TI.