DPPS Logo DPPS Logo slika

Venerina padina

U jugoistočnoj Srbij, na levoj obali Zvonačke reke, nalazi se Specijalni rezervat prirode Venerina Padina. Ovaj predeo pripada opštini Babušnica. Za zaštićeno područje od izuzetnog značaja, odnosno zaštićeno područje I kategorije i kao specijalni rezervat prirode, proglašena je 2005. godine. Uprkos svojoj nepristupačnosti, mesto je uspelo da se izbori za ovu titulu najviše zbog svojih prirodnih vrednosti i potrebe njihovog očuvanja.

Venerina padina se nalazi pod zaštitom najviše iz razloga što se na njenom prostoru nalazi retka biljna vrsta Venerina vlas (Adiantum capillus veneris) u narodu poznata kao Gospina vlas ili Bogorodičina kosa. Raste samo na ovom području u celoj Srbiji. Potiče iz grupe paprati koja je široko rasprostranjena u tropskim i suptroskim područjima, a na području Balkana nastanjuje samo mediteranske krajeve, zbog čega je Specijalni rezervat prirode Venerina padina od izuzetnog značaja za našu zemlju. Ono što omogućava ovoj biljnoj vrsti da opstane na ovom prostoru je blizina toplog izvora, kao i povoljna vlažnost staništa. Venerina vlas se zbog svog izuzetnog značaja nalazi na spisku Crvene knjige flore Srbije.

U blizini Venerine padine nalazi se mesto koje je bilo poznato još davno u prošlosti zbog svoje lekovite vode, čiji je značaj prepoznat još u vreme Rimljana. Ovo mesto danas nosi naziv Zvonačka banja. Termomineralni izvori ove banje su, kao što smo već spomenuli, jedan od razloga zašto ova retka paprat uspeva na ovom području. Ukoliko se uputite ka ovoj banji, ne propustite priliku da posetite i manastire Sukovo i Poganovo koji je zakonom zaštićen zbog freski koji se ubrajaju u jedna od najznačajnijih religijskih ostvarenja na Balkanu.

Novonastali vid turzima, ‘’birdwathching’’ odnosno posmatranje ptica, je još jedan vid turizma zastupljen u ovom predelu. Naime, retka vrsta ptice, Suri orao (Aquila chrysaetos), nastanjuje područje kanjona reke Jerme. Ovo dokazuje da postoji još jedan deo Srbije gde,  prilikom posete jednom mestu, možete da saznate mnogo više i okolnim mestima i da uživate u izvanrednim prirodnim odlikama.

Šetajući se pašnjacima Specijalnog rezervata prirode Venerina padina, bićete okruženi visokim stenama zaštićene krilatim orlovima, obasipaće vas miris retkih biljnih vrsta, čućete žubor zaboravljenih reka i upoznaćete se sa još nekim u nizu mnogobrojnih hrišćanskih manastira Srbije.

Ne zadržavamo autorska prava na fotografije. Sve fotografije korišćene u ovom članku preuzete su sa interneta sa public licencom.