DPPS Logo DPPS Logo slika

Vinom kroz prirodu

Ova usamljena planina na prostoru Vojvodine, obuhvata teritoriju prekrivenu vinogradima, voćnjacima, pašnjacima i listopadnim šumama koji predstavljaju prirodno stanište mnogih životinja. Nacionalni park Fruška gora je najstariji Nacionalni park na našem prostoru, i zauzima prostor istoimene planine. Jedno od najvećih bogatstava Fruške gore jeste veliki broj žaštićenih i retkih biljnih i životinjskih vrsta. Listopadne šume ispresecane su pašnjacima i livadama, kao i vodenim tokovima koji se spuštaju sa planine u njeno podnožje omogućavajući razvoj života i bujanje vegetacije. Veliko prirodno bogatstvo jednog prostora kao i kulturološki značaj koji poseduje je jedna značajna odlika ovog mesta.

Na teritoriji Fruške gore nalazi se i veliki broj pravoslavnih manastira. U istoriji ih je bilo i više, danas je očuvano svega 16. što je od izuzetnog kulturološkog i religijskog značaja. Najpoznatiji su: Velika i Mala Remeta, Hopovo, Krušedol, Vrdnik, Grgeteg, Jazak, Bešenovo i mnogi drugi.

Duž padina planine prostiru se velike površine vinograda ispunjene različitim vrstama vinove loze. Duboko u prošlost poznato je interesovanje za gajenje vinove loze i pravljenje čuvenog vina. Još u doba Rimljana počinje rasprostranjeno gajenje vinove loze koju je prema legendi na ovaj prostor doneo Markus Aurelijus Probus. Vinova loza, vinogradi, vinogradarstvo i samo vino su jedna od etiketa ovog prostora. Nisu najbolje sorte vina bez razloga pronašle svoje utočište na ovom prosotru. Svi vinoljupci znaju da je, za kvalitetno vino, od velike važnosti terroir, odnosno prostor na kom se vino uzgaja. Kako bi vino bilo ukusnije, zemljište treba da dobija određenu količinu padavina, ali i Sunčeve svjetlosti, da raste na određenoj nadmorskoj visini i da zavisi od još nekoliko faktora a koji su u vezi sa zemljištem. Fruška gora je mesto koje pruža sve to, a nekada i više.

Od izuzetnog turističkog značaja jeste i Vinski put Fruške gore koji turističku ponudu ovih prostora pa i cele Srbije čini bogatijom. Ovaj put omogućava da za određeno vreme, prilikom jednog putovanja, posetite sva značajna mesta na Fruškoj gori za uzgoj vinove loze, kao i veliki broj vinarija. U bilo koje vreme možete sebi da organizujete rutu kroz mesta Fruške gore koja su značajna najviše po različitim sortama grožđa.

Područje nacionalnog parka i njegova bogatstva dobar su preduslov za razvoj eko-turizma. Fruškogorska sela predstavlaju autentična mesta, koja vekovima postoje i žive u bliskom odnosu sa prirodom i njenim blagodetima. Eko-turizam se postepeno razvija, i postoji svega nekoliko mesta u kojima ovaj vid turizma može da se isproba.  Fruška gora je takođe poznata po svojim izletištima na kojima obližnja živalj provodi svoje slobodne dane u potrazi za mirom i približavanjem sa prirodom. Neki od njih su: Letenka, Stražilovo, Popovica, Ciganski logor, Brankovac, Zmajevac, Andrevlje, Iriški venac, Kraljev izvor, Bobelikova livada, Široke ledine, Testera i mnogi drugi. Neizbežno je spomenuti i činjenicu da je u najstarijem nacionalnom parku Srbije razvijeno i posmatranje ptica odnosno ”birdwatching” kao i posmatranje retkih biljnih vrsta.

Dodir Fruške gore sa rekom Dunav, kao i deltom Tise i donjim tokom Save, još jedan su od velikih potencijala samog područja. Ova simbioza predstavlja savršeno mesto za istražživače prirode ili pak samo one koji žele da odmaraju u prirodi. Možete da uživate u vožnji čamcem, posmatranju prelepe netaknute dunavske obale, njenim malim ostrvima i sitnim peskom, takozvanim dunavcem. Ukoliko ste zaljubljenik u prirodu, želite da pobegnete iz gradske vreve ili imate bilo koji drugi razlog da odete u prirodu Fruška gora je pravo mesto za vas. Na ovoj prelepoj ostrvskoj planini za svakoga se može naći nešto i da svako uživa u čarima prirode. Eko-turizam, vinski, seoski, rekreacioni ili rečni – šta god želite samo se uputite ka ovoj usamljenoj lepotici koja će vas rado primiti u svoj zagrljaj i ubediti da joj se ponovo vratite.

Ne zadržavamo autorska prava na fotografije. Sve fotografije korišćene u ovom članku preuzete su sa interneta sa public licencom.