DPPS Logo DPPS Logo slika

Vodopad Tupavica

Šta je bolje, za sve ljubitelje prirode, avanturiste i istraživače, od magičnih vodopada i divne prirode koja ih okružuje?

Na oko 130 km od Niša nalazi se Vodopad Tupavica, nepravedno zapostavljen kada se govori o listi najpoznatijih vodopada, a itekako ima šta da ponudi. Vodopad se nalazi u blizini sela Dojkinci, na 1050 m nadmorske visine i predstavlja pravi raj za sve ljubitelje lepe prirode, mirnog okruženja i fantastičnih pejzaža. Vodopad se nalazi u samom centru Stare planine, zbog čega je do njega najlakše doći i smatra se najpristupačnijim u odnosu na ostale vodopade. Od mesta Dojkinci do vodopada Tupavica potrebno je oko sat vremena. Pre samog dolaska do vodopada, napravljen je drveni most, a čim se most pređe već se može čuti huk vodopada. Tada ćete znati da ste na pravom mestu. Iako je do njega teže doći, putokazi postoje, uglavnom se ide makadamom, ali kao što kažu, do najlepših mesta uvek trnovit put vodi.

Visina vodopada dostiže i do 15 metara, a reka u koju se voda uliva, naziva se Dojkinačka reka, po istoimenom selu. Tokom leta, ukoliko je godina sušna, slap vode je manji nego inače i voda u tom periodu samo kaplje preko stena. Međutim, i tada svaki pogled na Tupavicu očarava. Smatra se da su stene niz kojih se voda sliva, zaslužne za veliki deo ove lepote te je zato, i tokom sušnog perioda, pogled prediva. U periodu proleća vodopad se prikazuje u punoj lepoti tako što se slapovi vode spuštaju niz stene crvene boje, zbog čega je najpogodniji period za obilazaka ovog vodopada proleće ili jesen. U slučaju da se odlučite da posetite Tupavicu u zimskom periodu, ni tada nećete zažaliti jer zaleđena voda na ovakvim stenama, takođe ne ostavlja nikoga ravnodušnim i jedva čeka da joj se opet vratimo.

Stara planina poznata je po velikom broju vodopada, a gotovo je sigurno da je ovo deo Srbije koji broji najviše ovakvih vodenih površina. Razlog zašto se ova činjenica ne može sa sigurnošću tvrditi jeste nedovoljna istraženost ovog predela. Svi veći pokušaji da se sazna više o ovom mestu uglavnom su završeni kada su shvatili kroz kakva mesta turisti moraju da prođu da bi ugledali ove čudesne vode. Nadamo se da će se u budućnosti i ova situacija popraviti i da će turisti uvideti značaj i ovih prirodnih dragulja. U svakom slučaju, mi imamo našu Tupavicu, koja je za svoje posetioce otvorena u svako doba godine i koju, nadam se, nikada nećemo izgubiti.

Ne zadržavamo autorska prava na fotografije. Sve fotografije korišćene u ovom članku preuzete su sa interneta sa public licencom.