DPPS Logo DPPS Logo slika

Vranje

Grad koji su mnogi pokušali da osvoje, a koji je zapravo uvek pripadao Srbiji. Ekonomski, politički i kulturni centar pčinjskog okruga. Grad bogat kulturno-istorijskim spomenicima. Grad u kom ne možete da ne zaigrate. Grad vredan posete i zastajanja prilikom putovanja jugom Srbije. Vranje.

Gostoprimljivost, ljubaznost i razdraganost glavni su atributi koji opisuju Vranjance. Za njih je nezamislivo da jedno veselje prođe bez dobre muzike. Upravo zbog tolike privrženosti ovoj vrsti umetnosti, vranjska gradska pesma se našla na listi nematerijalnog kulturnog nasleđa Republike Srbije. Čuvanje tradicije je za njih pojam koji se prenosi s kolena na koleno i koji se nikada neće izgubiti, a za to su i primeri svih osvajanja.

Kada pričamo o kulturi Vranja neizbežno je spomenuti i neke od njegovih simbola. Jedan od najznačajnijih istorijskih jeste vizantijsko utvrđenje Markovo kale. Prema predanju, ova zaboravljena tvrđava nosi naziv po Marku Kraljeviću koji je upravo iz ovog mesta branio grad od Turaka. Simbol grada je svakako Beli most sagrađen 1844. godine. Podsećajući na onaj iz Vrnjačke banje, i ovaj se smatra mostom koji ”propoveda” ljubav. Naime, legenda o izgradnji ovog mosta kaže da je lepa Ajša imala svoju zabranjenu ljubav i kada je njen otac saznao da je zaljubljena u pastira, odlučio je ubiti tog momka, ali je nažalost usmrtio Ajšu koja je branila izabranika svog srca. Na samrti, zamolila je svog oca da sagradi most u njenu čast. Narodni muzej Vranja, odnosno Pašin konak, još jedan je od građevina iz doba Osmanlija. U blizini ovog muzeja nalazi se i tursko kupatilo.

Neizostavno je spomenuti i čuvenu Vranjsku banju, mesto sa najtoplijom vodom u Evropi, koja dostiže temperaturu do čak 94 stepena. Na pojedinim mestima voda izvire i sa 111 stepeni. Banju orkužuju obronci planina Besne Kobile i Velikog Peštera obrasli vegetacijom, Srpske Čuke i Patarice. Vrh Besne Kobile dostiže pogled i do Kopaonika, Stare planine, kao i susedne Bugarske, planine Rila.

Grad ima i svoju kotlinu kao i svoju reku. Vranjska kotlina predstavlja prvo proširenje u okviru doline Južne Morave. Širina je oko 6 km i nastavlja se na Grdeličku klisuru. Žubor Vranjske reke neće Vas ostaviti ravnodušnim. U svakom momentu ćete uživati, naročito posmatrajući kako se ona spaja sa jednom od dužih reka u Srbiji, Južnom Moravom. Dođite, uverite se u lepote ovog grada na jugu Srbije i zaplešite vranjansku svitu!

Ne zadržavamo autorska prava na fotografije. Sve fotografije korišćene u ovom članku preuzete su sa interneta sa public licencom.