DPPS Logo DPPS Logo slika

Zašto je Zlatar zlata vredan

Između reka Lima, Uvca, Mileševke i Bistrice, na obodu visoravni Pešter, u jugozapadnoj Srbiji, nalazi se Zlatar, jedna od naših najlepših planina. Pripada Dinarskom sistemu planinaa, a ovaj prostor krase mirisne livade, bistre vode, mnogobrojne biljne i životinjske vrste, kulturno-istorijski spomenici, prelepi pejzaži. Najviši vrh je Golo brdo i uzdiže se i do 1627 m nadmorske visine. Autentična i očuvana priroda kao i klima ovog prostora omogućavaju razvoj zdravstveno-lečilišnog turizma, stoga ukoliko želite svež vazduh, odmor kraj vode i šetnju kroz prirodu Zlatar je mesto za Vas. Ovakva temperatura najviše je pogodna za lečenje kardiovaskularnih bolesti, poremećenog arterijskog pritiska, povišene masti i šećera u krvi i razne druge bolesti. Uredbom Vlade Republike Srbije, ova planina proglašena je i za Vazdušnu banju.

Ono što ovu planina izdvaja u odnosu na druge jeste činjenica da je okružena velikim brojem drugih prirodnih elemenata.

Nedaleko od planine Zlatar može se posetiti kanjon reke Uvac, najveće prirodno stanište beloglavog supa na Balkanu. Osim već pomenutih reka koje krase Zlatarske krajeve, posebno bogatstvo predstavljaju čuvena jezera: Zlatarsko, Radoinjsko, Potpećko i neverovatna Uvačka jezera. Najveće atrakcije jezera su beloglavi supovi (Gyps fulvus), meandri, pećine, kao i mogućnost splavarenja i vožnje brodom. Uvački pećinski sistem je jedan od najdužih pećinskih sistema u Srbiji čija veličina broji i do 6185 m.

S obzirom na bogato prirodno okruženje, Zlatar je idealan i za mnoge sportove u prirodi, kao što su planinarenje, biciklizam, splavarenje, lov i ribolov. Takođe možete posetiti mnoge kulturno-istorijske spomenike kao što su: manastir Mileševa kod Prijepolja, manastir Banja u Priboju, crkva Svete Trojice u Novoj Varoši, crkva brvnara u selu Radijevići posvećena pokrovu Svete Bogorodice, crkva brvanara u selu Kućani posvećena Hristovom Vaznesenju kao i mnoge druge kulturne znamenitosti.

Nikako ne propustite ni priliku da isprobate neke od najukusnijih specijaliteta Zapadne Srbije: zlatarski sir, pite od heljde, papriku u pavlaci ili pak teletinu u kajmaku. Zapamtite da je Zlatar ispunjen zlatnim tkanjem svih prirodnih turističkih elemenata koji bi vaš boravak učinili nezaboravnim.

Ne zadržavamo autorska prava na fotografije. Sve fotografije korišćene u ovom članku preuzete su sa interneta sa public licencom.